Priona Tuinen – Antroposofisch Leven

We hadden zin in een uitje naar een tuin en afgelopen weekend kozen we voor de Priona Tuinen, verscholen in het kleine dorp Schuinesloot (zo heet het écht!).

Een tuin die zichzelf mag zijn

De Priona Tuinen zijn aangelegd door Henk Gerritsen en Anton Schlepers. Zij ontwikkelden samen een geheel eigen filosofie over de aanleg en het onderhoud van een tuin. Zij gingen uit van ecologische principes en vooral dat planten er gewoon mochten zijn. Degene die de tuin aanlegt, werkt als het ware samen met de planten. Een voorbeeld:

Zevenblad wordt vaak gezien en behandeld als onkruid, hij moet dus verdelgd worden. Henk Gerritsen zag het eerst ook zo, maar de plant was te sterk en bleef terugkomen. Hij besloot de plant de ruimte te geven. (Trouwens, met zevenblad kun je lekkere gerechten maken en de plant heeft ook geneeskrachtige eigenschappen).

Lopen in de Priona Tuinen

De Priona Tuinen bestaan uit een groot terrein met een kleine twintig aparte tuinen die in elkaar overlopen en elk hun eigen sfeer hebben. De tuinen zijn zeer divers. Zo is er onder andere een klein bosonderdeel van de tuinen precies op de Hondsrug een bloemenweide, en een kruidentuin.

Vijver

Wij vonden de vijvertuin het mooiste, een verstilde plek aan een watertje vol met leven. Als je ernaast zat en rustig de tijd nam om te kijken, zag je tussen de groene waterplanten vele kleine waterslakjes, libellen en andere waterdieren. Het was zelfs libelle-uitkomdag. We zagen heel veel net uitgekomen libelles die zich aan de plantenbladeren vastklampten om op te drogen. Eenmaal droog vlogen ze uit.

Onze mening

De Priona Tuinen zijn leuk voor jong en oud, en wij vinden het een geweldig uitstapje voor vrijeschoolkinderen die erg van heemkunde houden, en voor rustzoekers. Nadeel is dat er geen naambordjes bij de planten staan, maar dat zou het terloopse effect weer teniet doen. De sfeer is heel verstild en rustig, wij hebben er heerlijk ontstresst. Aan de vijver is ook een terras met een theehuis, binnen kun je bladeren in wat boeken, mocht je meer willen weten van deze manier van tuinaanleg. Wij hebben buiten aan de vijver genoten van ons kopje thee, het voelde als een minivakantie. De Tuinen zijn niet speciaal op kinderen gericht, er is bijvoorbeeld geen speeltuin. Honden mogen mee, mits aangelijnd. En let op: De Priona Tuinen zijn niet altijd geopend.

Al met al een uitje naar onze zin.