De Pinksterbruid- en bruidegom – Antroposofisch Leven

De Pinksterbruid en -bruidegom: zij horen erbij als in mei op de vrijeschool de Pinkstertijd gevierd wordt. Het gebruik om in mei een symbolische bruiloft te vieren is al eeuwenoud. Wat is de achtergrond ervan?

Meikoning en meikoningin

De meitijd is de tijd van de vruchtbaarheid, zowel van de aarde als van de mens. In de verbintenis van man en vrouw komt scheppingskracht vrij, en de meibruiloft is hiervan het symbool. In voorchristelijke tijden maten de mannen van de gemeenschap hun krachten met wedstrijden. De winnaar, de sterkste man dus, werd de meikoning. Hij mocht zich een meikoningin kiezen. Traditioneel is zij de reinste ziel van de gemeenschap. Een ideaal bruidspaar!

Christelijke visie op de meibruiloft

De christelijke kerk transformeerde de meikoning en -koningin tot pinksterbruid en pinksterbruidegom. De bruid verbeeldt de aarde in bruidstooi, zoals we dat terugzien in de uitbundig bloesemende bomen en struiken, die als het ware elk hun eigen bruidssluier dragen. De bruid is gereed om de Heilige Geest te ontvangen. Sterke mannen dragen haar rond, de hemel tegemoet.

De pinksterbruid en -bruidegom op de vrijeschool

Pinksterbruid en -bruidegom horen er helemaal bij in de kleuterklassen van de vrijeschool. De uitbundigheid van het feest, de vele manieren om te versieren sluiten mooi aan bij de volle bloei van de natuur. Bloemenkransen van papier, slingers en bogen in de klas, op de gang en op het schoolplein. Een optocht, liedjes, spelletjes, mogelijkheden genoeg voor een vrolijke, kleurrijke viering.

De meiboom
Pinksteren