Drakenbrood voor het Michaelsfeest – Antroposofisch Leven

Bij het Michaelsfeest hoort traditioneel Michaelsbrood; een rond brood met drie dooreengevlochten slangen erop. Maar je kunt ook een heel ander brood maken, brood in de vorm van een draak.

Drakenbrood

Wij hebben van Martijn geleerd hoe je dit leuke broodje bakt, en hebben daarna onze eigen variant bedacht. Het is leuk om drakenbroodjes te maken met kinderen in de tijd van het Michaelsfeest. Heb je een septemberkind, dan zijn drakenbroodjes leuk om samen te maken en op te eten op het verjaardagsfeestje. We vertellen jullie stap-voor-stap hoe we het doen:

Stap 1: Maak eerst brooddeeg. Wij gebruikten hetzelfde deeg als voor onze pizza, maar je kunt natuurlijk ook je eigen brooddeeg gebruiken. Wij namen per draakje 100 gram meel.

Stap 2: Laat het deeg rijzen, kneed het en laat het nog eens rijzen. Kneed het dan nog eens. Geen tijd? Gebruik dan zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem en gist.

Stap 3: Verdeel het deeg in zoveel stukken als je nodig hebt voor jouw aantal draken.

Stap 4: Neem per kind een ruim stuk bakpapier en leg daar het deegbolletje op.

Stap 5: Laat nu ieder kind zijn eigen draak vormen. Je kunt een “platte” draak maken of meer een beeldje boetseren. Zet een bakje water klaar om eventuele losse poten of ornamenten aan het lijf vast te kunnen plakken. Als je wilt, kun je zonnepitten gebruiken voor de stekels en rozijnen voor de ogen.

Stap 6: Leg de draken voorzichtig op een ingevette bakplaat en bak ze gaar. Kijk af en toe hoe het gaat; een draak is niet hetzelfde als een heel brood en kan wat sneller klaar zijn.

Tot slot nog onze geheimtip: hoe bloeddorstiger de draak eruitziet, hoe lekkerder hij smaakt!