Een kinderverjaardag met antroposofische elementen

Hoe geef je een (kinder)verjaardag betekenis op een manier die aansluit bij de antroposofie? Ik vertel jullie wat mijn manier is.

De betekenis van een verjaardag

Een verjaardag bewust en dus met aandacht vieren, dat is de kern voor mij. Het gaat dan dus om de betekenis. Elke verjaardag betekent weer een persoonlijk jaar erbij, vol belevenissen, geluk, verdriet, woede en dromen. Je hebt een ontwikkeling doorgemaakt, dat is zeker, hoe oud je ook wordt deze keer. En persoonlijke ontwikkeling is een kernbegrip binnen de antroposofie. Hierbij stilstaan is zeker waardevol.  En ook mag je simpelweg vieren, dat je er nog bent en nog verder mag. Dat kan groots maar ook heel klein. Ik geef zelf de voorkeur aan het in het klein groots vieren. Het gebruiken van antroposofische elementen helpt daarbij.

 De eerste verjaardag: de cadeaus

Mijn dochter vierde dit jaar haar eerste verjaardag. Ik wilde dat graag vormgeven op antroposofische wijze. Dit heb ik toegepast op de aanloop naar de verjaardag toe, de kleding van mijn dochter, en natuurlijk ook op de cadeaus.

Jaarring

Om naar de verjaardag toe te leven gebruikte ik een houten jaarring, met ringstekers voor de cijfers nul en een. Ik telde een week van tevoren af tot haar verjaardag. Mijn dochter was nog te klein om de bedoeling hiervan te begrijpen, maar de traditie is mooi en volgend jaar zal ze er al aan mee kunnen doen.

Verjaardagskroon

Wat je vaak ziet binnen de antroposofie en de vrijeschool, is het gebruik van een verjaardagskroon. Ik heb er zelf een gemaakt van een stevige lap paars vilt, en heb het cijfer 1 erop gevilt met een viltnaald. Paars heb ik gekozen voor de kruinchakra, die paars van kleur is. Omdat jonge kinderen nog dichtbij de bron staan, koos ik ervoor om bij het kruinchakra te beginnen, en niet bij het wortelchakra, dat het meest aards is.

Passende cadeautjes

En uiteraard heb ik de cadeautjes met zorg gekozen, maar daar heb ik een ander blog over geschreven.

Lees meer…..

cadeautjes 2015 1
Verantwoorde cadeautjes
wichtelmannetje
Het wichtelmannetje