Eieren verven op een natuurlijke manier

Hebben jullie ook al zo’n zin om eieren te gaan verven? Lees dan hier onze tips voor het maken van een “achtergrondkleur” met natuurlijke stoffen.

geverfde eieren

Eieren: oeroud symbool voor vruchtbaarheid

Eieren verven en verstoppen is de traditie die bij Pasen hoort, ook in onze huidige tijd nog. Het verstoppen van de eieren is  een eeuwenoud gebruik, het stamt al uit de Germaanse tijd. Een ei symboliseert vruchtbaarheid en nieuw leven. Dat is niet toevallig, want als een kip in haar eigen natuurlijke ritme eieren legt dan doet ze dat niet elke dag, maar na de winter pas, in de lente. Bovendien laat ze het dan niet bij één ei en broedt ze een heel stel kuikens uit. Stop je een ei in de aarde, dan wordt die daar ook vruchtbaar van, was de gedachte, en dat is het idee waaruit ons verstoppen van de paaseieren is voortgekomen.

Eieren verven

Waar het gebruik om eieren te verven vandaan komt is niet zeker. Er zijn bronnen die zeggen dat het een oud voor-christelijk gebruik is, maar er zijn ook bronnen die beweren dat het pas in de 19e-eeuw is ontstaan. We weten het niet zeker. Wat we wel weten, is dat het een gezellige bezigheid is, die tot de verbeelding spreekt.

Natuurlijke kleurstoffen

Eieren kun je prima verven met natuurlijke kleurstoffen. Zo worden eieren bruin als we gele uienschillen gebruiken, geel als we kurkuma nemen, en blauwgrijs als we bosbessen gebruiken (en er zijn nog vele andere variaties te bedenken, probeer het vooral uit!)

eieren verven in de pan

Werkwijze

Het is niet moeilijk om eieren op deze manier te verven. Bedenk wel dat witte eieren makkelijker te verven zijn dan bruine eieren.

  1. Neem een pan van RVS (of een -oude- pan die mee mag kleuren), een doos eieren, en de kleurstoffen van jouw keuze. Ik koos eerst voor gele uienschillen.
  2. Doe de eieren die je eerst wilt kleuren in een pan, vul de pan met water zodat de eieren onder staan en zet hem op het vuur. Voeg twee eetlepels azijn toe. Azijn zorgt ervoor dat de kleur beter opgenomen wordt. Voeg dan de uienschillen toe, gebruik er zoveel als je maar hebt.
  3. Doe het deksel op de pan en breng het water eerst aan de kook. Zet het vuur dan iets zachter, en laat het geheel 12 minuten koken.
  4. Haal de eieren uit de pan en leg ze te drogen. Gooi het water weg.

Dit kun je weer opnieuw doen met nieuwe eieren en andere kleurstoffen. Je kunt ook experimenteren. Sommige planten en groenten geven veel meer kleur af dan je zou denken, andere veel minder! Erg leuk om samen met kinderen te doen. En zijn de eieren klaar? Dan kun je ze natuurlijk beschilderen met allerlei motieven en voorstellingen.

Lees meer…

Maak een palmpasenstok
paaseieren
Palmpasen