Elfenkoekjes voor Sint-Jan

Aanstaande zaterdag 4 juni staan wij met onze kraam voor zowel Antroposofisch Leven als de Bewuste Box op de Ouders Natuurlijk! Beurs in Doorwerth. We kijken er erg naar uit om iedereen te ontmoeten en te verbinden. Het is dan helemaal leuk als je ook iets kan uitdelen, en daarom kun je bij ons langskomen voor  zelfgebakken elfenkoekjes!

elfje met bloemen

Elfenkoekjes

Niet zomaar koekjes, maar koekjes zonder lactose, zonder geraffineerde suiker en bovendien: koekjes die een verbinding leggen naar de elfenwereld. Hoe je dat doet? Door aan eenvoudige zandkoekjes een handje gedroogde vlierbessen toe te voegen!

elfenkoekjes voor Sint-Jan

Over de vlier

De vlier is van oudsher een boom waar magische krachten aan worden toegedicht, ook is de boom sterk helend. De vlier bloeit in juni. Het eten van de bessen zorgt voor een (tijdelijke) toename van het helderziende vermogen dat iedere mens van oorsprong in zich heeft. De sluiers tussen onze wereld en die van de wereld naast de onze zijn sowieso dunner rond Sint-Jan, het oude Midzomer of Litha.

Fluitjes, wijn en pannenkoeken

Van de holle takken van de vlier werden vroeger fluitjes gemaakt, als een ode aan de elfen. Als je een beetje handig bent, kun je dit nu natuurlijk ook nog doen. Lees er een mooi verhaal bij voor waar elfjes in voorkomen, of verzin zelf een verhaaltje. Vlier is nog op vele andere manieren inzetbaar. Van de bloesems kan je siroop of wijn maken, en je kan ze ook verwerken in pannenkoekenbeslag;  pannenkoeken zijn het traditionele eten van het zonnewendefeest.

Een waarschuwing

Let echter wel op als je vlier gaat gebruiken: de bladeren en de bast zijn giftig! Vergeet ook niet om de vlier eerst om toestemming te vragen en uit te leggen waar je haar bessen, takken of bloesem voor wilt gaan gebruiken. Een offer brengen, zoals een mooie edelsteen is een goed idee.

De ingrediënten voor de elfenkoekjes

Pannenkoeken met vlier bakken ga ik ook zeker doen dit zonnewendefeest, maar omdat koekjes nu eenmaal makkelijk mee te nemen en uit te delen zijn, geef ik daar eerst het recept voor. Je hebt nodig:

 • 150 gram zelfrijzend bakmeel of bloem naar keuze
 • 100 gram plantaardige boter (lactosevrij), bijvoorbeeld Wajang, je kunt natuurlijk ook andere boter gebruiken
 • 50 gram oerzoet of een ander geschikt zoetmiddel
 • twee handjes gedroogde vlierbessen, bijvoorbeeld van een natuurvoedingswinkel
Maak het beslag voor de elfenkoekjes
 • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een kom klaar.
 • Weeg alle ingrediënten af.
 • Voeg eerst het meel of de bloem samen met het zoetmiddel. Goed roeren met een lepel.
 • Haal de boter uit de koelkast en snijd deze in kleine stukjes. Doe alle stukjes boter bij het meel/zoetmiddel mengsel.
 • Kneed alles met je handen krachtig door, net zolang tot je een goed samenhangend en licht vochtig deegje hebt. Blijf nog even kneden.
 • Doe twee handjes vlierbessen bij de deegbal in de kom. Rol de deegbal door de vlierbessen en kneed totdat alle vlierbessen door het deeg zitten. Blijf nog even kneden tot je denkt dat de vlierbessen redelijk gelijkmatig verdeeld zijn.
 • Laat het deeg in de kom, en bekleed een rooster met bakpapier.
 • Haal nu steeds een klein stukje deeg van de bal, en leg deze op het rooster met bakpapier, tot de deegbal op is. Neem nu een eetlepel en druk de deegbolletjes een beetje plat.
En nu: in de oven!

Schuif het rooster in het midden van de oven, en bak de koekjes 15 minuten tot ze lichtbruin van kleur zijn. Haal het rooster direct uit de oven en laat de koekjes helemaal afkoelen. Eet smakelijk!

Ten slotte geef ik graag een paar leestips:

Wala over de eigenschappen van Vlier

Boek: Natuurwezens van Rudolf Steiner 

Lees meer…..

Pizza bakken met de kinderen
zomer
Sint-Jan