“Laat je baby maar flink huilen, dat is goed voor zijn longetjes!”
Arrgg… mijn nekharen staan recht overeind als ik alleen al aan die zin denk. En anno nu, 2015, vele moeders met mij. Ik ben onderdeel van de groep van progressieve mama’s die meegaan met de meest recente onderzoeken, die zelf alles uitpluizen, en die niet meer klakkeloos van anderen aannemen hoe ze met hun baby om moeten gaan.
Adviezen en nog eens adviezen
Als je voor het eerst moeder wordt, komt er verschrikkelijk veel op je af. De vrouw die je voor de geboorte van je kind was, word je nooit meer. Je stikt nog van de hormonen in je lijf die er dolgraag uit willen, je bent uit balans en je bent verantwoordelijk voor het leven van een ander mens, je kindje. En dan komen ze… uit werkelijk alle hoeken en gaten… onverwacht, ongevraagd ook vaak. Adviezen. Meestal zijn deze adviezen goedbedoeld, maar het liefste wil een kersverse mama gewoon ondersteund worden en zelf uitvinden hoe ze het beste met haar baby om kan gaan. Anno nu kan en mag dat doorgaans ook.
Trial and error
Het lastige is dat er doorlopend veel onderzoeken worden gedaan naar de ontwikkeling en omgang van en met baby’s, en nog veel meer zaken, zoals voeding voor baby’s. Wat er twee jaar geleden aan de buurvrouw als advies werd gegeven is dus al niet meer van toepassing. Dit is een heel lastig gegeven, en daarom is het het beste om naar alle adviezen te luisteren, die in je op te nemen, en te doen wat goed voelt voor jou en waar je baby goed op reageert. Daarbij ook.. elke baby is uniek. Twee kinderen van dezelfde ouders kunnen compleet andere behoeftes hebben.
Terug van weggeweest: de generatiekloof
Ik heb gemerkt dat er op dit moment in Nederland een vrij grote kloof is ontstaan tussen de mama’s van nu en de mama’s van vroeger. In Nederland heeft de afgelopen eeuw een gigantische verschuiving plaats gevonden op sociaal-maatschappelijk vlak. Vrouwen kregen meer rechten en jongeren en kinderen mochten voor zichzelf opkomen en werden serieus genomen.
Nieuwe media
Ik denk dat menig schoonmoeder en oma zich soms gepasseerd of ongezien kan voelen, omdat de mama’s van nu niet echt op hun advies zitten te wachten (tenzij het hippies waren toen ze zelf een kind kregen). Waarom is dat? In de eerste plaats omdat het advies dat vroeger werd gegeven het enige advies was dat er bestond. 99% van de moderne mama’s beschikt over een smartphone met wifi, en zij kunnen dus op elk moment en op elke plek informatie opzoeken en uitwisselen met andere mama’s. Dat gebeurt onder andere in heel veel facebook-groepen, ik maak er zelf ook gretig gebruik van. Ik kan al mijn vragen stellen, op elk moment van de dag, ook om drie uur ’s nachts.
Ouderschap is nu echt anders
Er is nu dus veel meer informatie en brede kennis beschikbaar dan toen. Bovendien leven steeds meer ouders vormen van ouderschap na waarbij het kind ècht centraal staat. Vroeger was dat niet zo. Toen kwamen de kinderen gewoon, of je wilde of niet, het waren er vaak een heleboel en ze kwamen ook snel achter elkaar. Er werd tot op zekere hoogte van het kind verlangd dat het zich aan zou passen. Nu denken steeds meer ouders compleet andersom; zij passen zich aan aan hun kind.
WHO, Rapley, co-sleepen…..lang leve de eenentwintigste eeuw!
Het kan dus best voor wrijving of onbegrip zorgen, als je vertelt aan een niet meer zo kersverse mama, dat je je kindje volledige borstvoeding op verzoek geeft, en dat je de WHO-norm graag zou willen halen (minstens twee jaar), dat je bijvoedt vanaf zes maanden á la Rapley, dat je de kinderwagen niet meer gebruikt omdat je een draagdoek hebt, en dat je aan co-sleepen doet.
Zonde
Het jammere van deze generatiekloof, is dat het wederzijdse begrip soms ver te zoeken is. Beide partijen voelen zich aangevallen of bekritiseerd. En het is ook heel moeilijk, want elke moeder doet wat zij het beste vind voor haar kind, uit liefde voor het kind. Toegeven aan de moderne mama’s dat ze gelijk hebben, is alsof je zegt dat je het zelf vroeger verkeerd hebt gedaan. En de moderne mama’s voelen zich nog onzeker in het begin en nog onzekerder door het “gedateerde” advies.
Heb jij zelf ervaring met deze generatiekloof als kersverse mama of juist niet zo kersverse mama? Vertel me erover in de reacties