Herfstblaadjes-mozaïek

Vandaag laten we zie hoe je een herfstblaadjes-mozaïek kunt maken. Dit werkje is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, die wel houden van een uitdaging en die graag een hele middag of ochtend gaan knutselen.

Wat heb je nodig?

Voor het herfstblaadjes-mozaïek heb je nodig:

  • een gedroogd herfstblaadje
  • een stevig vel wit papier, ik heb Zweeds therapeutenpapier gebruikt
  • een of meer vellen gekleurd papier
  • lijm
  • een schaar
  • een liniaal
  • een potlood
Vierkantjes knippen

Plak het herfstblaadje in het midden van je witte vel papier. Neem nu het gekleurde vel. Daar ga je vierkantjes van knippen. Om dat goed te kunnen doen, trek je eerst met potlood en liniaal horizontale lijntjes met anderhalve centimeter tussenruimte. Draai dan het blaadje een kwartslag en trek opnieuw lijntjes van links naar rechts met anderhalve centimeter tussenruimte. Nu kun je langs de lijntjes knippen; je krijgt dan vanzelf een heleboel vierkantjes.

Vierkantjes opplakken

Plak nu de vierkantjes op het witte vel papier. Begin bovenaan en maak van links naar rechts een rij. Plak dan een tweede rij onder de eerste, maar zorg dat je niet over het herfstblaadje heenplakt. Blijf doorgaan met rijen vierkantjes plakken tot onderaan het vel:

Vierkantjes bijknippen

Nu komt het lastigste: op de open plekken rondom het herfstblaadje plak je vierkantjes die je hebt bijgeknipt in de vorm van het blad. Leg hiervoor eerst een vierkantje op de plek waar het moet komen en kijk hoe de omtrek van het blad daar loopt. Knip dan het vierkantje bij, en leg het op z’n plek. Er moet wel een beetje ruimte overblijven tussen het blad en het vierkantje, dat staat mooier. Als het nodig is, knip je het vierkantje nog iets verder bij, of je probeert het met een ander vierkantje opnieuw. Is het goed? Dan kun je het vierkantje opplakken. Het gaat er helemaal niet om dat je mozaïek er supernetjes en strak uit komt te zien; het is de bedoeling dat je er plezier in hebt om de vorm van het blad te leren kennen. En als je het af hebt, dan heb je ook een supermooi werkje!

 

 

 

 

 

Lees meer………

Maak een herfstblaadjes-schilderij
appelcompote
Maak suikervrije appelcompôte