Het Appelvrouwtje

Traditiegetrouw gaan de kleuters op de vrijeschool vaak wandelen in de periode van het Michaelsfeest. Als die feestdag is aangebroken, wie komen ze dan misschien wel tegen? Juist: het Appelvrouwtje!

appelvrouwtje

Wie is het Appelvrouwtje?

Het Appelvrouwtje is een oudere vrouw met, meestal, een omslagdoek en een hoofddoek. Ze heeft een mandje bij zich met rode appeltjes, die ze oppoetst met schapenwol. Deze verschijning spreekt tot de verbeelding van jonge kinderen; je vindt haar ook als viltfiguur voor de seizoenstafel. We kunnen het appelvrouwtje zien als een van de gedaanten van Moeder Aarde.

Appels en schapenwol

Het Appelvrouwtje deelt aan elk kind een appel en een pluk schapenwol uit. Weer terug in de klas, poetsen de kinderen zelf hun appel op. Door dit te doen, kunnen de kinderen ervaren dat je eerst moet werken, voordat je kunt gaan eten. De kinderen krijgen naast de appel en schapenwol ook een zakje meel mee naar huis. Thuis kunnen ze daar dan een appelkoek van bakken. In deze manier van vieren vinden we de betekenis van het Michaelsfeest als oogstfeest terug.

Het Michaelsfeest als oogstfeest

29 september, de dag van het Michaelsfeest, is ook van oudsher de laatste dag van het jaar waarop je nog appels kunt plukken. Dit symboliseert de laatste oogst van het jaar. De oogsttijd was vroeger veel belangrijker dan nu, nu we kassen hebben en ook veel voedsel kunnen importeren. Vroeger was men echt afhankelijk van de opbrengsten van het land, die de mensen hielpen om de koude winter door te komen. Een goede oogst geeft daarom dankbaarheid, en ook die betekenis vinden we terug in de viering van het Michaelsfeest.

Lees meer….

picknick meisjes
Alle jaarfeesten
7. de tafel is klaar
Herfst-seizoenstafel