Hoe droog ik herfstblaadjes? – Antroposofisch Leven

Herfstblaadjes verzamelen doen we graag. Maar als je ermee thuiskomt en je laat ze even liggen, dan vervormen ze en bovendien verliezen ze hun mooie kleuren. Er is een manier om ze goed te houden: je droogt ze. Hoe ik dat zelf aanpak? Dat lees je hier.

Meteen drogen

Allereerst: droog de blaadjes meteen nadat je ermee thuisgekomen bent. Nou vooruit, je jas mag nog wel even uit. Maar ga dan snel aan de slag. Je hebt nodig:

 • de herfstblaadjes natuurlijk
 • keukenpapier
 • oude kranten
 • boeken
Herfstblaadjes drogen
 1. Spreid alle blaadjes uit op een tafel of aanrecht. Zoek eventueel de beste uit. Zoek nu een plek waar de blaadjes rustig kunnen drogen en niet in de weg liggen. Het is slim om een plekje op de vloer te zoeken in een kamer waar het lekker warm is.
 2. Leg de blaadjes op een vel keukenpapier. Als je veel blaadjes hebt, heb je ook veel keukenpapier nodig; rangschik de blaadjes dan zó dat er zoveel mogelijk op één vel keukenpapier passen. De blaadjes mogen elkaar niet overlappen. 
 3. Leg boven op de blaadjes ook weer keukenpapier.
 4. Leg dan de twee lagen keukenpapiertjes met de blaadjes ertussen op een oude krant.
 5. Leg bovenop ook weer een oude krant. Je hebt nu dus vijf laagjes: 1. Krant, 2. Keukenpapier, 3. De blaadjes, 4. Keukenpapier en 5. Krant.
 6. Leg nu op de bovenste krant een stapel boeken, zorg dat de boeken zo goed mogelijk boven de blaadjes komen. Als je niet veel boeken hebt, kun je natuurlijk ook al je strips gebruiken, of een zware doos. Die moet dan wel een vlakke onderkant hebben.
 7. Nu het moeilijkste: Wacht minstens een dag of drie.
 8. Zet alle boeken weer op hun plek, en pak de blaadjes weer uit.
 9. En kijk! Je blaadjes zijn gedroogd!
Leuke werkjes maken

Met je blaadjes kun je nu naar hartelust werkjes maken. Daar gaan we ook nog over bloggen. Tot later!

appelcompote
Suikervrije appelcompote
Schaal met Amelander dûmkes
Bak Amelander dûmkes