Hoe help ik mijn kindje om de bewegingszin te ontwikkelen?

Kinderen en beweging- ze horen bij elkaar, zoals elke ouder weet. Beweging is van levensbelang, en het is ook erg belangrijk om een goede motorische ontwikkeling door te maken. Een goed ontwikkelde bewegingszin maakt doelgericht handelen mogelijk, is communicatie, geeft inlevingsvermogen en is de basis voor de spraak- en taalontwikkeling. Maar hoe help je je kindje om dit mooie vermogen goed op te bouwen? Hieronder vind je mijn tips:

Beheerst bewegen oefenen

Het is belangrijk dat je kind zijn bewegingsdrang, die hij van nature heeft, lekker kan uitleven. Laat hem vooral allerlei bewegingen ontdekken en oefenen. Voor de ontwikkeling van de bewegingsdrang is beheersing daarbij belangrijk; zo kan een kind de eigen bewegingen onder controle krijgen.

Niet te snel

Met name bij baby’s en heel jonge kinderen is het belangrijk om het natuurlijke proces de ruimte te geven. Zit, staat of loopt een kindje nog niet uit zichzelf, stimuleer dat dan ook niet. En “help”het niet op een klimtoestel waar het nog te klein voor is. De innerlijke impuls om die uitdaging aan te gaan komt vanzelf. Het omgekeerde kan wel: is je baby te onrustig, maakt het veel wilde  bewegingen, dan zou je de beentjes in een flanellen doek kunnen wikkelen. De bewegingen van de armpjes worden dan gerichter en bewuster. Wat oudere kinderen kun je, als het nodig is, beheerster laten bewegen door samen een activiteit te doen.

Afwisseling van beweging en rust

We zouden het als computerminnende volwassenen haast vergeten: afwisseling van rust en beweging is cruciaal. Bij je kind kun je zo’n afwisseling prima in het dagritme inplannen, bijvoorbeeld door te gaan eten na het buiten spelen.

Spelen

Spelmateriaal als een glijbaan, een schommel of een klimrek geven al veel mogelijkheden. Maar ook spelletjes met de handen, ritmisch bewegen op rijmpjes, versjes en liedjes, helpen heel goed om de bewegingszin te ontwikkelen.

Dagelijkse bezigheden

Heel gewone dingen als aan- en uitkleden (denk aan de knopen), en helpen in de huishouding (eten klaarmaken of helpen schoonmaken, vegen, poetsen) bieden heel wat tijd voor oefening. Op die manier kunnen kinderen naarmate ze groter worden, steeds meer bewegingen uitvoeren en beheersen.

Lees meer…..

Boekomslag De vrije kleuterklas door Loïs Eigenraam
De vrije kleuterklas
Jongen en meisje op evenwichtsbalk, illustratie evenwichtszin
De evenwichtszin helpen ontwikkelen