Hoe help ik mijn kindje om de evenwichtszin te ontwikkelen?

In evenwicht blijven…hoe belangrijk is dat wel niet? Letterlijk én figuurlijk gesproken. Wil je dat je kindje zijn evenwicht goed leert bewaren, dan kun je het helpen om de evenwichtszin te ontwikkelen. Hoe? Hieronder lees je mijn tips.

Rust in de omgeving

Een goede voorwaarde voor het ontwikkelen van de evenwichtszin is een rustige, evenwichtige omgeving. Heeft een kind volwassenen om zich heen die rustig en geconcentreerd zijn, dan helpt dit heel goed. Sowieso is het tonen van stabiliteit natuurlijk en heel goed voorbeeld om aan je kindje mee te geven. Er is verder niet veel voor nodig om dit zintuig al op jonge leeftijd te stimuleren: dat gebeurt al als je je baby wiegt. Ook kun je denken aan evenwicht in het dagritme, een afwisseling van ontspanning en inspanning.

Volg de motorische ontwikkeling

Zorg vooral dat je kindje de gelegenheid krijgt om veel te bewegen. De ontwikkeling van de evenwichtszin loopt immers gelijk op met de ontwikkeling van de motoriek. Let er wel op dat je kindje zich in zijn of haar eigen tempo mag ontwikkelen, want dan kan het vanuit de eigen innerlijke kracht ontdekken wat evenwicht is, en hoe het bereikt kan worden. Zitten, lopen, klimmen komen allemaal vanzelf en op hun eigen tijd.  Zelfs is het zo dat elk kindje een eigen manier zal vinden om evenwicht te ervaren;  waar de één heel kalm zal schommelen, zal de ander de uitdaging zoeken door met grote kracht heen en weer te bewegen, en alles daar tussenin.

Peuters en kleuters: evenwichtsspel

Alle spelletjes waarbij je je evenwicht moet zoeken, zijn geschikt om de evenwichtszin te ontwikkelen. Buiten kunnen kinderen over een balk of een boomstam lopen, hinkelen, glijden, schommelen, klimmen, wippen of lopen met een kruiwagen. Binnen is op één been staan een leuke oefening, maar kun je ook denken aan torens bouwen van blokken, of een bouwwerk maken van grote spelelementen (kisten en planken). Iets subtieler is het afwegen van spulletjes op een weegschaal met twee schalen. Het belangrijkste wat jij zelf moet doen, is letten op de veiligheid. Verder kunnen ze het zelf!

Lees meer…

Jongen en meisje in wei, illustratie lichaamsgerichte zintuigen
De lichaamsgerichte zintuigen
Voorblad De vrijekleuterklas door Loïs Eigenraam
De vrijekleuterklas