Hoe help ik mijn kindje om de gehoorzin te ontwikkelen?

Goed kunnen horen leidt naar goed kunnen luisteren, en dat is heel belangrijk willen we goed met elkaar om kunnen gaan. Meestal is het een hele toer om je kindje goed te leren luisteren naar anderen, dat weten alle opvoeders. Hoe zorg je nu dat je kindje een sociaal mens wordt, door het te helpen de gehoorzin, het eerste van de geestgerichte zintuigen, te ontwikkelen? Een aantal tips op een rijtje.

Voordat je kindje geboren wordt

Naar eenvoudige muziek luisteren, zingen, kinderen genieten ervan met volle teugen. Je kunt er al mee beginnen voordat je kleintje geboren is, bijvoorbeeld door elke avond even een moment te nemen om rustig te gaan zitten en een (kinder)liedje te zingen. Je kunt dit ritueeltje zo kort of lang maken als je zelf wilt. Naomi en ik vonden het tijdens onze zwangerschappen heerlijk om ’s avonds een kopje thee te zetten, zachte kussens en een dekentje klaar te leggen en ons te lekker te nestelen op de bank. Daarna vertelden we onze kindjes dat het weer tijd was om te zingen, en zongen we een eenvoudig kinderliedje. Maar heb je hier geen tijd voor of ben je simpelweg te moe, dan kun je ook af en toe eens tegen je kindje praten of een ontspannend muziekje opzetten. Is je kindje eenmaal geboren, zorg dan in elk geval dat het muziek te horen krijgt. Liefst van jezelf, als vader en moeder. En daar hoef je echt geen operatalent voor te zijn!

Jonge kinderen

Jonge kinderen en liedjes zingen: dat hoort helemaal bij elkaar. Wat kun je er bijvoorbeeld mee doen?

  • Je kunt dagelijks met je kindje zingen, gewoon tijdens je huiselijke bezigheden, het naar bed brengen, het spelen. De meesten van ons kennen de kinderliedjes nog wel die ze leerden op de kleuterschool, en als je ze (half) vergeten bent, kun je gemakkelijk even je geheugen opfrissen op het internet.
  • Helemaal leuk wordt het als je de liedjes laat aansluiten bij de stemming van het moment: een wiegeliedje bij het slapen gaan, een stoer liedje bij het wandelen, en natuurlijk op het juiste moment de liedjes die passen bij een feest als Sinterklaas of Kerst.
  • Zing ook eens een liedje op verschillende manieren: hard, zacht, met een grappig stemmetje (succes verzekerd!).
Wel doen, niet doen:

Zorg dat je ook samen naar de stilte luistert tussen de liedjes door. En zet vooral niet de hele dag muziek op, dat werkt overspoelend en stompt de gehoorzin af.

Laat het vooral niet bij zingen alleen. Eenvoudige muziekinstrumenten zijn gemakkelijk te krijgen en meestal niet al te duur. Maar voor jonge kinderen is elk geluid nog nieuw en daar kun je op inspelen. Hoe klinkt het als ik met een blokje op de vloer tik? Als ik met een stokje langs de verwarming strijk? Of iets laat vallen? Als volwassene zijn we het verleerd om hier aandacht aan te schenken, voor een jong kind is het puur verkennen, en een heel avontuur.

Kwintenstemmingsmuziek

Leuk om te weten: voor jonge kinderen is er binnen de antroposofie een bijzondere muzieksoort ontwikkeld, de kwintenstemmingsmuziek.  Deze muziek wordt heel vaak gespeeld op een lier, op antroposofische kinderdagverblijven. Het karakter van dit soort muziek is zwevend, tijdloos, en sluit aan bij de levensfase van hele jonge kinderen. Wanneer het bij je past, zou je zelf een lier kunnen aanschaffen voor thuis; een nadeel vinden wij de hoge prijs.

Lees meer…….

Recensie De twaalf zintuigen door Albert Soesman
Recensie De vrije kleuterklas