Hoe help ik mijn kindje om de gezichtszin te ontwikkelen?

Licht of donker, rood, geel, groen, blauw, dichtbij of ver weg…..dat allemaal en nog veel meer kunnen we gewaarworden met onze ogen, onze gezichtszin dus. En wat we zien, heeft grote invloed op ons gevoel en stemming. Je kunt gerust stellen dat onze wereld uit zijn voegen barst van de visuele indrukken. Maar bewust dingen zien, hoe leer je dat je kind? Ik heb wat tips bij elkaar gebracht en die deel ik in dit blog met je:

Kind kijkt door gaatje, illustratie gezichtszin

Inrichting van je huis

Je ervaart kleuren alleen al door de inrichting van de omgeving. Voor vrijeschoollokalen heeft Rudolf Steiner al aanwijzingen gegeven, maar ook thuis kun je natuurlijk een boel doen. Dat begint al bij de inrichting van de babykamer. Een hemeltje boven de wieg kun je maken van een lichtroze en een lichtblauwe doek over elkaar heen. Samen vormen ze dan de kleur van perzikbloesem, een kleur die volgens Steiner algemeen stimulerend is, en een basiskleur is.

Rust, drukte en kleuren

Een leuke tip, die ook wordt toegepast in de vrijekleuterklas, gaat over het gebruik van blauw en rood op een typisch antroposofische manier.  Een uitleg: Alle kleuren die we zien, geven een nabeeld. Je kunt dit heel gemakkelijk zien als je eerst je ogen richt op een gekleurd vlak, en het daarna dichtdoet, of naar een wit vlak kijkt. Je zit dan niet de kleur die je ervoor zag, maar de complementaire kleur. Rudolf Steiner heeft beschreven dat dit nabeeld op kinderen sterker werkt dan de kleur zelf. Je kunt drukke kinderen daardoor wat tot rust brengen met rood, en rustige kinderen stimuleren met blauw. Dit is ook de reden dat veel vrijekleuterklassen een rood en een blauw speelhuisje hebben. Thuis kun je natuurlijk ook op deze manier met rood en blauw spelen. Alleen al een rode en een blauwe doek om over de tafel te hangen en eronder te kruipen of tentjes te maken geven vele mogelijkheden.

Kunstzinnig gebruik van kleuren

Als je kleuren op een kunstzinnige manier gebruikt, dan ontwikkelt dat het gezichtszintuig. Dat begint al met het verven dat peuters doen. Heel eenvoudig dus, met een paar potjes verf, wat papier, kwasten en een beetje water. Geleidelijk zullen de kinderen verfijnder gaan schilderen en tekenen, dat wijst zich vanzelf. Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten die je kind helpen om kleuren te gebruiken, van het inrichten van de seizoenstafel, kleien met verschillende kleuren klei tot borduren of breien.

Lees meer…

Meisje eet broodje, illustratie smaakzin
De smaakzin ontwikkelen
Meisje met slee, illustratie temperatuur- of warmtezin
De warmtezin ontwikkelen