Een goed ontwikkelde levenszin geeft een mooie basis om te weten hoe het met jezelf en met anderen gaat. Je bent je ervan bewust of je lekker in je vel zit of juist niet. Of je in een gezonde situatie zit of in een situatie die niet goed voor je is. En ook biedt een goed ontwikkelde levenszin de basis om de samenhang binnen een gedachtegang te kunnen zien, om logisch te kunnen denken. Alle reden dus om je kindje te helpen, zijn of haar levenszin goed te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? Lees hier mijn tips:
Basisvoorwaarden voor de levenszin
Warmte, geborgenheid en harmonie zijn goede voorwaarden om überhaupt een goed functionerende levenszin te kunnen ontwikkelen. Als je je kind opvoedt vanuit liefde (en wie doet dat eigenlijk niet?) is het een vanzelfsprekendheid dat je hier sowieso al je best voor doet, en dat is fijn om te weten, vind ik. Een praktische tip om geborgenheid te herstellen: blijf zelf zo rustig als je kunt, ook als je kind ergens van schrikt.
Ritme en regelmaat
Ritme en regelmaat zijn erg belangrijk voor het ontwikkelen van de levenszin. Het belangrijkst zijn vaste eet- en slaaptijden. Daarmee ondersteun je namelijk de levensprocessen, denk bijvoorbeeld aan de spijsvertering. Als je vaste tijden aanhoudt voor het eten en drinken, dan leert je kind wat honger en dorst is, en ook hoe het voelt als je lekker helemaal verzadigd bent. Wees dus zuinig met tussendoortjes!
Binnen- en buitenspel
Binnen het ritme van de dag is het verstandig om binnen en buiten spelen af te wisselen. Je stimuleert er de levenszin mee. Het is een goed idee om bij alle weersomstandigheden naar buiten te gaan (mits veilig en op de passende manier gekleed uiteraard). Zo heeft je kind allerlei lichamelijke ervaringen en leert het omgaan met warmte, kou, wind. Als het weer binnen is, kan het in de winter voelen hoe behaaglijk warm het daar is. In de zomer is het juist de koelte binnenshuis die fijn is na de hitte van de zon.
Samen eten maken
Wanneer je met je kindje samen eten maakt, dan helpt dat om de levenszin te stimuleren. Vooral bakken en koken zijn geschikt. Denk eens aan het bakken van brood, of -bij jongere kindjes- aan het samen beleggen van een pizza.
Geleidelijke overgangen
Als je je kind van de ene naar de andere situatie gaat brengen (en dat is al zo als het nog heerlijk zit te spelen, maar jij het eten al op tafel wilt zetten) zorg dan voor een geleidelijke overgang. Waarschuw bijvoorbeeld vijf minuten van tevoren even dat de maaltijd eraan komt, of vraag je kind om te helpen tafeldekken, als het dat graag doet. Zulke geleidelijke overgangen ondersteunen de ontwikkeling van de levenszin.
Zindelijkheid
Weten wanneer je naar de wc moet, hoort ook bij de levenszin. Het is slim om niets af te dwingen en geduld te hebben met het natuurlijke proces; een kind is er vanzelf aan toe om zindelijk te worden.
Ziektes
Ziekte heeft een eigen plaats binnen de ontwikkeling van de levenszin. De levensprocessen zijn verstoord geraakt, en er vindt genezing plaats. Het is een hele ervaring om dit door te maken. Binnen de antroposofie wordt gesteld dat kinderziekten een kind de kans geven om meer te individualiseren. Ziekte herstelt een verstoord evenwicht, en er ontstaat een nieuw evenwicht dat beter bij het kind past. Dit door te maken telt mee bij het ontwikkelen van de levenszin.
Gezondheid ondersteunen
Je kunt de levenszin verder nog ondersteunen met alles wat bijdraagt aan een goede gezondheid. Je kunt dan denken aan goede voeding (biologische bijvoorbeeld, of borstvoeding bij baby’s). Of aan kleding van natuurlijke materialen.
Lees meer….

