Hoe help ik mijn kindje om de reukzin te ontwikkelen? – Antroposofisch Leven

Ruiken: we doen het (bijna) allemaal. Het is onontkoombaar om je neus te gebruiken, en als je je reuk goed ontwikkelt, dan helpt je dat uiteindelijk om goede inschattingen te maken waar het gaat om goed of slecht. Maar kun je de reukzin eigenlijk actief helpen ontwikkelen bij je kindje? En hoe doe je dat?

Bewust ruiken

Wil je de aandacht geven aan de reukzin, dan kun je die bijvoorbeeld stimuleren door altijd even aan je eten te ruiken voordat je het in je mond stopt. Bij je kindje werkt dat natuurlijk ook prima. Best een leuke gewoonte trouwens, en eentje die heel bewust maakt van geuren.

Samen bezig

Samen activiteiten doen waarbij geur een rol speelt, zijn altijd fijn om te doen. Als je brooddeeg kneedt, ruikt het anders dan wanneer het broodje net uit de oven komt. Schoonmaken geeft natuurlijk frisheid in huis, en samen op de hand de poppenkleertjes wassen geeft zeker ook een geurervaring.  En wat dacht je van verschillende zeepjes om je mee te wassen? De tuin ingaan in het voorjaar en aan alle bloemetjes ruiken die je tegenkomt, geeft vaak verrassende ontdekkingen!

Spreek de ziel aan

Wat je ook kunt doen, is gebruik maken van lekkere geuren in je huis. Bijvoorbeeld door lavendelolie te gebruiken als je graag wilt dat je kindje tot rust komt, of rozemarijn als je graag hebt dat het goed wakker is. Heel in het algemeen gesproken is het verstandig om heel sterke geuren te vermijden; die zijn vaak te overweldigend voor jonge kinderen.

Zorg voor echte geuren

Het beste is het voor het reukzintuig als het zich kan ontwikkelen aan echte, natuurlijke geuren. Natuurlijk kennen we veel geuren die synthetisch worden toegevoegd aan allerlei producten; deze houden in feite de neus voor de gek. Ik denk dat we daar in onze moderne maatschappij nooit helemaal onderuit komen. Maar als je zoveel mogelijk zorgt dat je etherische olie gebruikt,  en natuurlijke zeepjes, biologische (zelfgemaakte) schoonmaakmiddelen, dan kom je al een heel eind. En zéker als je juist daar de aandacht op vestigt.

KIndje eet spinazie: illustratie bij de omgevingsgerichte zintuigen
De omgevingsgerichte zintuigen
Meisje eet broodje, illustratie smaakzin
De smaakzin ontwikkelen