Hoe help ik mijn kindje om de smaakzin te ontwikkelen?

Proeven…..we kunnen het vanaf onze eerste dag. Maar natuurlijk doen we dat dan nog niet bewust. Dat komt later pas, en¬†langzamerhand kunnen we via onze smaakzin leren om in heel veel situaties de “proef” op de som te nemen. Heb je je smaak goed ontwikkeld, dan kun je veel meer “proeven”dan alleen je eten: je kijkt door de buitenkant van de dingen heen en je ervaart, wat de binnenkant je brengt. De smaakzin heeft ook te maken met afstemming en harmonie, en innerlijke schoonheid. Een goede zaak dus om je kindje goed te leren proeven. Tips nodig? Lees dan snel verder!

meisje eet broodje, illustratie smaakzin

Smakelijk eten

Zorg eerst en vooral dat je kindje de natuurlijke smaken proeft. Dus dat de smaak van de voeding niet overheerst wordt door een smaakmaker. Zo leert een kind de natuurlijke rijkdom van smaken kennen. Het is soms best moeilijk om dit te doen, want we worden natuurlijk omringd (en verleid) door allerlei voeding die zo als dat zo mooi heet, “op smaak geoptimaliseerd is”. Mij heeft het enorm geholpen om een abonnement te nemen op een biologische groentetas: die groenten smaken op zichzelf al heel lekker, en de inhoud is heel gevarieerd. Er zitten vaak groenten in waar je zelf niet aan gedacht had, of die je helemaal niet kent (hoezo..vergeten groenten?). Postelein, aardperen en raapstelen- ik vind ze lekker gewoon zoals ze zijn. Dit soort dingen samen met je kindje ontdekken is nog leuk ook. En goed voor het milieu. En passend bij het seizoen!

Eigen tuintje

Heb je een klein lapje grond, een balkon of gewoon een vensterbank, dan kun je ook zelf wat kruiden of groenten verbouwen. Veel is er niet nodig, en kinderen vanaf een jaar of drie zullen het prachtig vinden om mee te helpen, en na (of tijdens..) de oogst alles te proeven. Zelfs zoiets simpels als een doosje met waterkers geeft al de sensatie van een eigen tuintje, en geeft een bijzondere smaakervaring bovendien.

Proef aandachtig

De tijd nemen voor de maaltijd, dus aandacht geven aan het eten, helpt ook goed om de smaakzin te ontwikkelen. Geef ook niet te veel tussendoortjes, dan raakt de smaakzin overprikkeld en is aandachtig proeven niet meer mogelijk.

Meisje ruikend aan narcis, illustratie reukzin
De reukzin ontwikkelen
kind kijkt dor kleine opening, illustratie gezichtszin
De gezichtszin ontwikkelen