De tastzin legt, als hij zich goed ontwikkelt, de basis voor zelfbewustzijn en (zelf)vertrouwen, en voor een rijk sociaal leven. Maar hoe help je je kindje om dit te bereiken? Ik heb wat informatie verzameld en geef je een aantal tips, eerst voor baby’s, dan voor iets oudere kinderen:
Verschonen, verzorgen en koesteren
De alledaagse bezigheid van verschonen en verzorgen geeft je al de gelegenheid om je kindje wezenlijk te ontmoeten, en zo de tastzin te helpen ontwikkelen. Hoe? Heel eenvoudig: raak je kleintje aan met liefde en respect, wees er helemaal met je aandacht bij. Maar ook doe je de tastzin goed als je je baby op de arm draagt, tegen je borst houdt, knuffelt en streelt. Allemaal dingen die je vast al deed! Wil je iets extra’s doen? Geef dan een liefdevolle massage.
Problemen oplossen bij baby’s
Baby’s die erg open en gevoelig zijn, ervaren vaak een overprikkeling. Via de tastzin kun je je hen helpen, door ze in te bakeren. Het inbakeren geeft een kindje een soort van tweede huid. Zorg ook voor zachte en warme kleding, die bewegingsvrijheid biedt. Liggen op een stevige ondergrond in box, bedje of wieg geeft ook een mogelijkheid om begrenzing te ervaren.
Peuters en kleuters helpen om hun tastzin te ontwikkelen
Aankleden: een jong kind goed aankleden geeft al meteen een mooie basis. Zorg niet alleen voor kleding die past bij de situatie, maar kleed je kleintje met aandacht, en liefdevol aan. Veters gestrikt, knopen goed dicht, de bloes in de broek of rok. Het is daarbij belangrijk dat niets knelt of juist te los zit. Dan voelt alles wat erom het lichaam heen zit, prettig aan. Je toont er natuurlijk ook respect mee voor je kind, als je hier goed op let.
Troosten: let er bij het troosten (en wat doen we dat vaak!) goed op dat het kind zelf aangeeft wat het wil of juist niet. Je kunt te afstandelijk zijn, maar ongewild ook te opdringerig. Sommigen willen stevig omarmd worden, maar anderen moet je juist eventjes helemaal alleen laten. Uitzoeken, leren aanvoelen wat er bij jouw kind past, is een grote hulp bij het ontwikkelen van respect voor elkaar.
Speelgoed: aan natuurlijke materialen valt voor de tastzin het meest te beleven. Houten blokken, zachte lappen van flanel, een schapenvachtje, ze helpen allemaal geweldig mee om de tastzin te ontwikkelen. Buiten spelen met zand en water, of met droge bladeren en met takken natuurlijk ook!
Naar bed brengen: Bij het slapengaan spelen vertrouwen en overgave een belangrijke rol. Met aandacht je kindje verzorgen en daar de tijd voor nemen komt hier dus ook weer terug. Sommige kinderen willen graag heel stevig worden ingestopt.
Grenzen stellen: het voelen van een fysieke grens is natuurlijk een tastervaring. Het ervaren van een meer psychologische grens bouwt daarop voort. Geef je kindje vooral duidelijke grenzen. Dat geeft geborgenheid en vertrouwen.