Hoe maak ik een palmpasenstok?

Een palmpasenstok is een leuk en vrij gemakkelijk te maken attribuut voor de viering van Palmpasen. Naomi en haar broer maakten er vroeger ook altijd eentje, en ik herinner me nog het plezier van het maken van de stok, het rondparaderen ermee en natuurlijk: het opeten van de versiering!

Palmpasenstok

Hoe maak je een palmpasenstok:

Stap 1: Het kruis en de basisversiering.

Dit is om te beginnen een klusje voor handige vaders en moeders. Neem twee houten latjes van 50 en 65 cm en spijker het korte latje op het lange. Sla aan de voor- en achterkant elk twee korte spijkertjes in; zorg dat ze niet uitsteken aan de andere kant.

Nu kunnen de kinderen (onder toezicht) aan het werk: Knip een brede reep van zo’n 8 cm af van een rol crépepapier. Zet het uiteinde van de reep vast aan de onderkant van de lange stok. Het beste gaat dit met een meubelnietje, maar een spijkertje of punaise kun je ook gebruiken. Wikkel dan het crèpepapier van onder naar boven om het kruis, ga weer terug naar het punt waar de latjes elkaar kruisen en omwikkel ook het korte latje. Zet het crèpepapier weer vast en knip het zonodig af. Je hebt nu een mooi groen kruis.

Stap 1 het basiskruis voor de palmpasenstok

Stap 2: Uitbreiden van de basisversiering

Als je wilt, kun je nu de basisversiering nog wat uitbreiden. Maar deze stap kun je ook overslaan en meteen doorgaan met stap 3.

Knip een tweede reep crèpepapier af met een andere kleur, zorg dat deze reep smaller is dan de eerste. Zet hem dan in het midden van het kruis vast en wikkel de reep één voor één om alle vier uitsteeksels van het kruis. Telkens ga je eerst naar het uiteinde en dan weer terug, op zo’n manier dat de reep zichzelf steeds kruist. Tip: in plaats van crèpepapier kun je ook raffia nemen, reepjes stof, band of kant.

Stap 2 De palmapsenstok Nogmaals omwikkelen

Stap 3: Slingers en strikken

Het kruis is klaar, nu ga je er een echte palmpasenstok van maken. Rijg aan een dun touwtje rozijnen, en aan een ander touwtje gedroogde abrikozen. Natuurlijk kun je ook ander gedroogd fruit gebruiken. Bind dan de touwtjes aan de dwarslat van links naar rechts.

Knip dan twee smalle stroken van crèpepapier in een kleur die je nog niet eerder hebt gebruikt. Maak er twee mooie strikken mee aan elk uiteinde van de dwarslat.

Stap 3 palmpasenstok slingers en strikken

Stap 4: Het broodhaantje

Een broodhaantje kun je bij ons in de week voor Palmpasen bij de supermarkt kopen, maar er zelf eentje bakken is natuurlijk wel zo leuk. Maak hiervoor brooddeeg; per haantje heb je 100 gram meel nodig. Vorm het deeg als een broodje (zie eerste foto). Buig dan de twee uiteinden van het broodje naar boven (zie tweede foto). Maak vervolgens een puntje aan beide uiteinden (derde foto) en vorm tenslotte de kop en de staart. De kop krijgt nog een rozijnenoogje (vierde foto).

Stap 4 voor de palmpasenstok Het broodhaantje

Tips voor de palmpasenstok

Je palmpasenstok is nu klaar. Als herinnering aan de “echte”palmtak kun je nog wat groen uit de tuin toevoegen. Buxus is erg geschikt. Spijker of niet twee korte takjes op het punt waar de twee latjes elkaar kruisen.

Als versiering kun je niet alleen crèpepapier of stof gebruiken, maar natuurlijk ook (zelfgetekende) plaatjes. Of houten figuurtjes die te koop zijn om in paastakken hangen. Maak je elk jaar een palmpasenstok dan is het een idee om het basiskruis groen te verven en na gebruik op te bergen. Dan staat het klaar voor het volgende jaar.

Heb je geen tijd om een broodhaantje te bakken of heb je glutenallergie, dan kun je het haantje natuurlijk ook vervangen door een mooi haantje van papier.

Heb je al zin om aan de slag te gaan? Wij zijn benieuwd! En als je palmpasenstok klaar is, maak je dan een foto? Wij willen hem graag zien! Het beste zet je hem dan op onze facebookpagina.

Veel succes!

Lees meer..

drie drakenbroden - kopie
Drakenbrood
paaseieren
Palmpasen