Hoe maak ik suiker- en lactosevrij ijs – Antroposofisch Leven

IJsjes… je mag mij ervoor wakker maken! Maar dan liefst wel met een gezonde variant. Ik wil graag een recept met jullie delen voor bijzonder bananen-fruitijs. Suikervrij én lactosevrij! Het recept is heel simpel en leuk om te maken. Waarom het bijzonder is? Ik houd niet van de smaak van banaan, maar op deze manier vind ik ‘m heerlijk!

Ingrediënten

Je hebt nodig:

 • vier rijpe bananen voor twee verschillende smaken ijs
 • fruit voor de smaken van jouw keuze, ik nam een heel bakje bosbessen en een heel bakje frambozen
 • 6 el kokosmelk
 • een diepvrieszak
 • een bak of grote kom
 • een lege literbak voor ijs of twee of drie kleinere diepvriesbakken
 • een mes
 • een snijplank
 • een blender of keukenmachine

De banaan en de kokosmelk maken het geheel smeuïg en zorgen er op die manier voor dat je lactosevrij ijs kunt maken. Dat er geen suiker in zit, is voor mij eigenlijk een bijkomstigheid; ik vind toch al dat fruit zoet genoeg is van zichzelf.

Werkwijze
 1. Begin met het pellen van de bananen. Snijd de bananen in vrij dunne plakjes. Doe deze daarna in een diepvrieszak, en vries ze in. Laat de zak een nacht in de vriezer.
 2. De volgende dag zijn de plakjes banaan goed bevroren. Haal ze uit de vriezer. Haal de plakjes banaan uit de diepvrieszak, en hak de bevroren massa in twee ongeveer even grote stukken. Doe de eerste helft in de blender, (misschien moet je de aan elkaar gevroren plakjes eerst nog in wat kleinere stukken hakken).
 3. Voeg dan drie eetlepels kokosmelk en het fruit naar keuze toe; ik gebruikte eerst het bakje bosbessen. Zet de blender op de hoogste stand, en blijf erbij staan kijken of het goed gaat. Omdat de banaan bevroren is, kan het soms even duren voordat er echt beweging in komt. Af en toe moet je even helpen met een lepel of mes om alles fijn te maken: zet dan wel eerst de blender stil! Na een aantal minuten wordt alles goed door elkaar gemixt, en ontstaat er een gladde ijsmassa.
 4. Schep het ijs in een lege ijsbak of een andere bak die geschikt is voor de vriezer.

Maak op dezelfde manier de volgende smaak ijs, ik koos voor frambozen. Als dit ijs klaar is, kun je het bij het bosbessenijs in de bak scheppen, of er een aparte bak voor nemen. Je kunt het ijs direct eten, en als er iets overblijft weer invriezen. Dit ijs wordt wel harder dan je gewend bent, daarom is het handig om de bak even een paar minuten buiten de vriezer te laten staan voordat je het eruit gaat scheppen.

Zacht en romig

De smaak van dit ijs is heerlijk! Heel puur door de fruitsmaak en zacht en romig door de banaan en de kokosmelk. Bovendien geschikt voor mensen die suiker- en/of lactosevrij eten. En het leuke is dat je er alle kanten mee op kan!

Ik ben dus dol op dit  ijs………..en jullie? Maken jullie ook weleens gezond ijs?

Zelfgemaakte appelmoes                           Drakenbrood voor Michael