In de ban van verwondering: Martijn

Sinds kort hebben wij een nieuwe auteur, Martijn Bakker (36) van de seizoenstafelblogs. Maar wie is Martijn nu eigenlijk? Ter introductie is er nu dit interview.

4

Duizendpoot

Martijn, van oorsprong dramatherapeut, is een uitgesproken duizendpoot. Zijn huidige takenlijst is veelzijdig en indrukwekkend:

  • hij heeft een mini-winkel en webwinkel Dragons Den Zwolle,
  • hij verzorgt een afhaalpunt voor de biologische webwinkel Van Haver tot Gort,
  • hij geeft workshops in zijn Wonderdelen-atelier,
  • volgt de opleiding tot leraar basisonderwijs, en
  • hij heeft ook nog eens twee kinderen, een van zeven en een van vijf.

In het verleden was Martijn antroposofisch begeleider in een woon-werk instelling in Ierland. Hij leefde meer dan drie jaar volgens de heilpedagogische levens- en zorgvisie. Een tijd die bijzonder was, en waaruit Martijn de conclusie trok dat beleving een belangrijke motivator is om iets te leren.

Beleving is belangrijk

De bewuste aandacht voor beleving speelt ook een hoofdrol in Martijns schoolkeuze voor zijn kinderen. Beleving staat immers centraal op de vrijeschool, en komt er tot uiting in bijvoorbeeld de jaarfeesten, en het gewoon kind mogen zijn. Beleving als basis vinden we ook terug in de workshops die Martijn verzorgt in zijn atelier “Wonderdelen”.

2

Denken in mogelijkheden

Hij geeft workshops aan zowel volwassenen als kinderen. Verwondering en creatie zijn daarbij ook sleutelbegrippen voor Martijn. De kinderen laat hij eerst een voorwerp uit elkaar halen, de volwassenen drinken koffie en thee uit Alice-in-Wonderlandachtige theekopjes  om de verwondering en creativiteit te stimuleren.  Vaak denken ze daarbij eerst dat iets niet kan. Die gedachte wil Martijn meteen uitschakelen, hij kijkt eerst samen met hen naar de mogelijkheden en naar bijzondere ideeën. Dan komen mensen vaak in een ander bewustzijn, en blijkt er ineens van alles gerealiseerd te kunnen worden.

Reis in de tijd

Wonderdelen is ontstaan vanuit Martijns fascinatie voor Steampunk, een fantasy-stroming die gebaseerd is op de technieken van de Victoriaanse tijd en tijdreizen. De stroming creëert een fictief toekomstbeeld. Dit komt tot uiting in zelfgemaakte kleding, accessoires, boeken en kunst. Het tijdreisaspect en het creatief hergebruiken van oude objecten sprak Martijn aan.

Afwisseling troef!

Een dag in het leven van Martijn is nooit hetzelfde als de dag ervoor, en zeker nooit saai. Als de kinderen op school zijn combineert hij het huishouden met de webwinkel, wonderdelen maken, naar de mini-winkel gaan om hem beter in te richten, en het voorbereiden van lessen voor zijn studie. Ook is Martijn regelmatig in de kringloopwinkel te vinden. In de weekends staat Martijn vaak op markten met zijn koopwaar van Dragons Den, hij vind het echte contact met mensen heel waardevol.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Toekomstmuziek

Over vijf jaar zou Martijn graag zien dat Dragons Den en Wonderdelen zijn uitgegroeid tot één fijne, magische ontmoetingsplek waar je naartoe gaat omdat het er inspirerend is. Martijn zou door dit concept over vijf jaar graag een (liefst biologische) boterham kunnen eten.

Gezinsleven

Naast dit alles is uiteindelijk het hechte gezin dat Martijn vormt met zijn twee kinderen het allerbelangrijkste. Martijn gelooft in groei door het geven van positieve aandacht, en dat geldt voor alles, ook voor de opvoeding. We moeten mét de aarde leven in plaats van tegen haar, vindt hij. Ze staan stil bij de beleving van de seizoenen, en bij het bewust omgaan met de aarde.  Dat zit ‘m ook in kleine rituelen; voor het eten staan ze er bijvoorbeeld even bij stil hoe het eten gegroeid is, in plaats van het meteen op te eten.

Verwondering

Binnen zijn opleiding aan het Edith Maryon College leerde Martijn dat verwondering ook een belangrijk aspect is van goede antroposofische zorg. Eigenlijk is verwondering de essentie van het bestaan. Als we ons niet meer zouden verwonderen, waar leven we dan nog voor? Daarom wil Martijn ons graag de volgende boodschap meegeven:

“Verwondert u!”