Maak zelf je deodorant

“Deodorant zelf maken, kan dat dan?” was het eerste dat ik dacht toen ik hierover hoorde. Maar het kan echt en ik heb het gemaakt en getest.

Potje met zelfgemaakte deodorant

Makkelijk recept

Het recept voor eigengemaakte deodorant is heel gemakkelijk. De ingrediënten zijn:

  • 2 eetlepels zuiveringszout (dat heb ik bij de apotheek gekocht)
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels kokosolie (die heb ik gewoon samen met de maízena bij mijn buurtsupermarkt aangeschaft)
  • en eventueel een paar druppels etherische olie

Ingrediënten deodorant

Je volgt deze stappen:

  1. Verwarm de kokosolie au bain marie zodat deze vloeibaar wordt. Nog nooit van “au bain marie” gehoord? In goed Nederlands is dit een “mariabadje”: je neemt een grote pan met ruim water. Daarin zet je een kleinere pan, op zo’n manier dat het water die grotendeels omsluit. Het water mag niet in de kleine pan komen. Op deze manier kun je de inhoud van de kleine pan verwarmen zonder dat deze gaat koken of verbranden.Kokosolie au bain marie
  2. Doe het zuiveringszout en de maïzena bij de kokosolie. Wil je een lekker geurtje? Voeg dan een paar druppels etherische olie toe. Goed mengen!Maïzena en zuiveringszout toevoegen
  3. Doe het mengsel in een schoon potje en laat het stollen. Ik heb een leeg medicijnenpotje van de apotheek gebruikt (zo’n doorzichtige met een wit deksel, ook los aan te schaffen bij de apotheek), maar je kunt ieder potje nemen waar je goed met een vinger in kunt komen.
Tadaaaaaaa! Deodorant staat klaar!

Het stollen duurt best lang (een etmaal in mijn geval), maar dan is het ook zover: je kunt je deodorant gebruiken. Haal met je wijsvinger een hoeveelheid deodorant ter grootte van een erwt uit je potje en smeer dit uit onder je oksels. Laat het dan even intrekken zodat je zeker weet dat de kokosolie geen vlekken gaat geven. Dit kost maar heel weinig tijd.

Potje met zelfgemaakte deodorant

Mijn mening

Het idee van smeerbare deodorant van kokosolie vond ik eerst heel vreemd. Maar het opsmeren gaat heel gemakkelijk en voelt fijner dan een roldeodorant. Ik heb zelf geen etherische olie gebruikt, en dat geeft een heel neutraal resultaat, geen enkel luchtje is te ruiken. Het gevoel op mijn huid bleef prettig. Ik ben blij met een deodorant zonder enige chemische toevoeging en zonder afval- mijn potje gebruik ik gewoon telkens opnieuw. Deze houden we erin, zoveel is zeker!

Ik ben benieuwd of jullie ook zelf deodorant maken, of andere verzorgingsmiddelen. Als je wil, deel dan het recept zodat we er allemaal gebruik van kunnen maken.

Let op! Test eerst op een klein stukje huid (bijvoorbeeld op je arm) hoe je reageert op de deodorant voordat je hem daadwerkelijk gebruikt. Sommige mensen reageren niet goed op het zuiveringszout. Dit is heel individueel.