Michaelsfiguur van rozenbottels

Eind van deze maand is het Michaelsfeest, het eerste jaarfeest dat we binnen het schooljaar vieren. Michael is een engel, en het is leuk voor kinderen om hem eens af te beelden met een knutselwerkje. Omdat het Michaelsfeest ook het feest is van de herfst, vond ik het een goed idee om een Michaelsfiguur te maken van rozenbottels, lijsterbessen en eikels.

IMG_20150909_144504

Verzamelen vanuit respect

Ik ben op pad gegaan in het bos. Ik probeer altijd zoveel mogelijk bladeren en eikeltjes mee te nemen die al van de boom of struik zijn gevallen. Als dat er niet genoeg zijn, vraag ik in gedachten de betreffende boom of struik eerst om toestemming om van haar te plukken. Als ik geplukt heb, geef ik iets terug, zoals een mooie steen die ik dan bij de stam leg. De achterliggende gedachte is balans en dat het niet goed is om energie te verstoren. Door een uitwisseling (ik neem iets en geef iets terug) blijft de energie in balans.

Zo maak je je Michaelsfiguur

Dit knutselwerkje kun je maken met kinderen die oud genoeg zijn om te begrijpen dat lijsterbessen giftig zijn, en dat je die dus niet kunt eten. Wanneer je een priem of kniptang wilt gebruiken, zorg dan dat je dat als moeder of vader zelf even doet; eikels zijn nogal hard dus je wilt niet dat je kind uitschiet met scherp gereedschap.

Je hebt nodig:

  • Een tros lijsterbessen met het blad er nog aan, rozenbottels en eikeltjes
  • Kleine satéprikkers
  • Een schaar

Lijfje

Schuif eerst één rozenbottel met het kroontje naar beneden op een satéprikker. Haal dan van twee andere rozenbottels de kroontjes af, en schuif ze bij de eerste op de prikker. Dit is het lijfje. Zorg dat je bij de bovenste rozenbottel meer ruimte overlaat op de prikker dan bij de onderste.

Armen

Vervolgens breek je voorzichtig een kleine prikker doormidden; je kunt ook een kniptang gebruiken. Dit zijn de armen. Aan elke arm rijg je twee lijsterbessen. Wel zachtjes, anders gaan ze stuk. De armen prik je met de punt in de bovenste rozenbottel, in de positie die jou goed lijkt.

Hoofd

Als hoofd neem je een eikeltje met dop, deze kun je  in de lengte op de satéprikker schuiven. Als het moeilijk gaat, kun je met een dikke naald of priem eerst een gaatje maken in de eikel.

Vleugels

Tenslotte zijn de vleugels natuurlijk erg belangrijk, want dat maakt van Michael een engel. Je neemt hiervoor twee van de kleine takjes met blad, van het trosje lijsterbessen. Je vouwt de steeltjes een voor een om de prikker, tussen de bovenste rozenbottel en het eikeltjeshoofd. Even een beetje proberen hoe de vleugels het beste tot hun recht komen. En als je er tevreden over bent.. is Michael klaar!

Stevigheid

Voor de stevigheid en om hem makkelijk neer te kunnen zetten (bijvoorbeeld op de seizoenstafel), prik je nog twee hele satéprikkers naast elkaar en met ongeveer een millimeter ertussen op zijn rug door alle drie de rozenbottels heen. Onderaan laat je ze een heel klein beetje uitsteken.

Ik heb deze Michaelsfiguur van rozenbottels zelf bedacht. Het was erg leuk om te doen, en ik was meteen geïnspireerd om nog meer te knutselen (ik had nog veel lijsterbessen over). Je kunt dus nog meer herfstknutsels van me verwachten!

Heb je zelf de Michaelsfiguur gemaakt? Plaats dan een foto in je reactie!