Categoriearchief: Jaarfeesten

Wolwezens

Figuren van wol,  wat zijn ze mooi. Zelf ben ik helaas te allergisch voor wol om dit mooie materiaal te kunnen gebruiken, daarom werk ik vooral met hout, stof en papier. Maar soms maakt een wollen figuurtje een opstelling echt áf.  Zoals laatst, toen ik een ezeltje nodig had voor mijn kerstgroep. Gelukkig ken ik iemand waar ik terecht kan als ik zo’n figuurtje nodig heb. Zij heet Natalie Emmens en ze is van oorsprong docent beeldende kunst en vormgever. Natalie is ook een vrijeschoolmoeder van twee jonge kinderen. En bovendien heeft Natalie het bedrijf Wolwezens opgezet. Ze maakt de prachtigste figuren van wol; bij haar heb ik het leukste en liefste ezeltje gekocht dat ik me kan voorstellen.

Natuurwezens

In één van haar podcasts vertelt Natalie over de verdieping die ze heeft ervaren bij het werken met wol. Op een bepaald moment las ze het boek Natuurwezens, dat de visie van Rudolf Steiner weergeeft over vuurwezens, elfen, nimfen en gnomen. Deze natuurwezens werken in een laag die niet zonder meer zichtbaar is voor de mens. Zij zijn het, die het leven mogelijk maken, en dat planten en dieren voeding opnemen, zonlicht, regen. En ook, dat ze kunnen groeien, en beschermd worden.

Scheppen vanuit warmte en levendigheid

Door deze zienswijze ervaar je een groot respect voor de natuur, vindt Natalie. Ze is zich gaan realiseren, dat de wol waar ze mee werkt, veel en veel meer is dan een “natuurlijk materiaal” alleen. Wol is altijd warm, altijd behaaglijk aan je handen. Wol heeft eerder ook al een schaap warmte gegeven, veiligheid, bescherming. Haast als een cocon. Wanneer je wol draagt of op je huid voelt als je ermee werkt, ervaar je zelf die warmte ook. Je voelt je er prettig door, veilig, beschermd. Je kunt echt voelen dat wol een levend product is. Uit het idee dat de natuurwezens Natalies wol hebben laten ontstaan en groeien, is  uiteindelijk de naam “Wolwezens” geboren.

Wolwezens

Ik vind het heel mooi dat Natalie de uitdaging is aangegaan om Wolwezens op te richten.  Zeker ook omdat ze dat vanuit verdieping doet. Het is inspirerend en grappig om te zien, hoe ze haar eigen interpretatie geeft aan de figuren die ze maakt. Haar Koning Winter heeft bijvoorbeeld een woeste bos haar die lijkt op dreads. Maar als je die haardos ziet, duurt het niet lang voordat je denkt aan ijspegels, of aan ijshaar, en dat is precies hoe Natalie het bedoeld heeft. Wil je meer zien van Wolwezens? Kijk dan op Instagram, daar zijn nog veel meer foto’s te vinden. Maar wees gewaarschuwd. Natalies Wolwezens zijn onweerstaanbaar!

De reis van Jozef en Maria

Het verhaal van het kerstkindje dat geboren werd in een stal, omdat er in de herberg geen plaats meer was, kennen we allemaal. Ook weten we wel dat Jozef en Maria op reis waren vanwege een volkstelling. Maar wist je ook dat er een hele leuke manier is om hun reis thuis uit te beelden, samen met kinderen? Vandaag vertel ik jullie er meer over.

Maria en Jozef bij de herberg

Lees verder De reis van Jozef en Maria

Schipper mag ik overvaren? De jaarfeesten in de stroom van de seizoenen. Een boekrecensie

De jaarfeesten: welke zijn er eigenlijk allemaal, waarom worden ze gevierd, en hoe geven we de vieringen vorm? Zoek je op deze vragen een antwoord en wil je naast verdieping ook graag praktische aanwijzingen, lees dan “Schipper mag ik overvaren? De jaarfeesten in de stroom van de seizoenen”  van Juul van der Stok.

 

Lees verder Schipper mag ik overvaren? De jaarfeesten in de stroom van de seizoenen. Een boekrecensie

De Pinksterbruid- en bruidegom

De Pinksterbruid en -bruidegom: zij horen erbij als in mei op de vrijeschool de Pinkstertijd gevierd wordt. Het gebruik om in mei een symbolische bruiloft te vieren is al eeuwenoud. Wat is de achtergrond ervan?

pinksterbruid

Meikoning en meikoningin

De meitijd is de tijd van de vruchtbaarheid, zowel van de aarde als van de mens. In de verbintenis van man en vrouw komt scheppingskracht vrij, en de meibruiloft is hiervan het symbool. In voorchristelijke tijden maten de mannen van de gemeenschap hun krachten met wedstrijden. De winnaar, de sterkste man dus, werd de meikoning. Hij mocht zich een meikoningin kiezen. Traditioneel is zij de reinste ziel van de gemeenschap. Een ideaal bruidspaar!

Christelijke visie op de meibruiloft

De christelijke kerk transformeerde de meikoning en -koningin tot pinksterbruid en pinksterbruidegom. De bruid verbeeldt de aarde in bruidstooi, zoals we dat terugzien in de uitbundig bloesemende bomen en struiken, die als het ware elk hun eigen bruidssluier dragen. De bruid is gereed om de Heilige Geest te ontvangen. Sterke mannen dragen haar rond, de hemel tegemoet.

De pinksterbruid en -bruidegom op de vrijeschool

Pinksterbruid en -bruidegom horen er helemaal bij in de kleuterklassen van de vrijeschool. De uitbundigheid van het feest, de vele manieren om te versieren sluiten mooi aan bij de volle bloei van de natuur. Bloemenkransen van papier, slingers en bogen in de klas, op de gang en op het schoolplein. Een optocht, liedjes, spelletjes, mogelijkheden genoeg voor een vrolijke, kleurrijke viering.

Lees meer…

meiboom
De meiboom

Pinksteren
Pinksteren

De meiboom

Als we op vakantie zijn in Beieren, vallen mij altijd de prachtige meibomen op. Elk dorp, hoe klein ook, heeft er wel een. En wat zijn ze prachtig versierd, met linten en plaatjes, en met motieven op de paal zelf. Wist je dat de meiboom een rol speelt in sommige antroposofische vieringen? Meer over dit mooie en heel oude gebruik in de tijd rond Pinksteren vind je in mijn blog van vandaag.

meiboom

Lees verder De meiboom

Pinksteren

Pinksteren: 50 dagen na Pasen, 10 dagen na Hemelvaart. Het feest is nu vooral bekend als een christelijk feest, maar heeft een oudere, heidense oorsprong. Die vinden we nog terug in de vele oude gebruiken van de meitijd, de Pinkstertijd. Pinksteren is een feest  van de lente in haar meest uitbundige tooi van bloesems en bloemen, van vogels, licht, lucht en kleur. Maar ook: de bekroning van de cyclus van jaarfeesten.

Pinksteren

De christelijke oorsprong van Pinksteren

Pinksteren is het feest van wat genoemd wordt “de uitstorting van de Heilige Geest”. De bijbel vertelt over een gebeurtenis tien dagen na de hemelvaart van Jezus en vijftig dagen na Pasen. De naam Pinksteren is ook afgeleid van deze tussenruimte in de tijd; het Griekse pentèkostè betekent: vijftig. Wat gebeurde er? Eerst horen de apostelen het geluid als van een grote windvlaag, die het hele huis vult. Daarna verschijnen er “tongen als van vuur”, die op ieder van hen neerdalen. Vanaf dat moment spreken ze alle talen ter wereld, en kunnen ze geïnspireerd (door de spiritus sanctus, de Heilige Geest) de wereld in om te vertellen wat Jezus hen heeft geleerd. Hun eigen persoonlijke ontwikkelingsweg draagt daarmee eindelijk vrucht.

De antroposofische visie

Pinksteren is in de antroposofie, net als in de kerk en in de folklore, een feest met zeer veel aspecten. De goddelijke inspiratie van ons aardse leven speelt ook hier een hoofdrol; Pinksteren is een bekroning en beloning van ons streven naar een leven dat het aardse overstijgt. Wil je een grondig en goed leesbaar overzicht van alle spirituele ascpecten van het Pinksterfeest, dan is het boek “Schipper mag ik overvaren” van Juul van der Stok een absolute aanrader.

Pinksteren voor kinderen

De diepere betekenis van het Pinkserfeest is aan jonge kinderen nog niet heel goed over te brengen, maar kan goed verbeeld worden in een aantal spelletjes en gebruiken, waarvan het dansen rond de meiboom misschien wel de bekendste is. Ik zal de komende tijd een aantal blogs wijden aan de meitijd, de Pinkstertijd.

Geïnspireerd door dit blog? Vertel ons ook eens hoe jullie het doen, Pinksteren vieren. We zijn heel benieuwd!

Lees meer…..

Pasen
Pasen

Hemelvaart
Hemelvaart

 

 

 

 

 

 

Pasen

Pasen. Een groot feest,  het grootste binnen het christendom, omdat met Pasen sterven en opstanding van Jezus Christus herdacht worden. Maar ook, zeker voor jonge kinderen, een feest van de nieuwe lente, de vruchtbare aarde. Zelf herinner ik me uit mijn kindertijd vooral het eieren zoeken in het bos bij mijn opa en oma en het genieten van het groen dat weer opkwam, de vogels die ik hoorde fluiten in de bomen.

Pasen

Wanneer vieren we Pasen?

Pasen heeft geen vaste datum zoals bijvoorbeeld het kerstfeest.  Ik heb me vaak afgevraagd hoe de datum wordt vastgesteld, en let op, hier komt het: We vieren Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. We gaan er daarbij vanuit dat de lente op 21 maart begint, met de voorjaarsevening. Daardoor valt Pasen altijd ergens tussen 22 maart en 24 april.

De Stille Week voor Pasen

De Stille Week is de week die voorafgaat aan Pasen. Deze week heet ook wel Goede Week, Heilige Week of Lijdensweek. Er zijn veel bijbelverhalen over deze week. We lezen bijvoorbeeld hoe Jezus op maandag de tempel zuivert, op dinsdag degenen die hem aanvallen weerwoord geeft, op de woensdag gezalfd wordt, op donderdag het Laatste Avondmaal viert, en tenslotte op Goede Vrijdag gevangengenomen en gekruisigd wordt.

De betekenis van Pasen

Op Paaszondag bezoeken de belangrijkste vrouwen uit Jezus’ leven zijn graf, en dat blijkt leeg te zijn. Een engel zegt hen, dat hij daar niet meer is; op die manier wordt duidelijk, dat hij is opgestaan uit de dood. Deze gebeurtenis is de belangrijkste binnen het hele christendom, en het maakt dat Pasen een heel grote lading heeft. Ook binnen de antroposofie heeft Pasen een grote betekenis, vanwege de plaats die Rudolf Steiner Jezus Christus toekende in de ontwikkeling van de mensheid. Voor dit blog voert het te ver om een samenvatting te geven, maar er is veel over te lezen, bijvoorbeeld in het boek “Schipper mag ik overvaren” van Juul van der Stok.

Het Paasfeest voor kinderen

Met oudere kinderen kun je praten over leven, dood en opstanding, en hoe je daar zelf over denkt. In bredere zin is Pasen het feest van de transformatie, en je kunt ruimte maken om te overdenken welke gebeurtenissen jou hebben veranderd, welke transformaties jij zelf hebt beleefd. Met jonge kinderen kan dat natuurlijk nog niet. Voor hen vier je Pasen het beste als een feest van de lente, van openbarstende bloemknoppen, van de natuur die niet kan wachten om tot bloei te komen na de koude, kale winter. Dat is immers ook een transformatie en een overgang van dood naar leven. Eieren en Paashaas zijn aansprekende symbolen voor de vruchtbare, ontluikende natuur, en je kunt er vrolijke spelletjes mee spelen.

Lees meer…

Hoe maak ik een palmpasenstok?

geverfde eieren
Verf eieren op een natuurlijke manier