Categoriearchief: Natuur

Het atelier van Flora: boekrecensie

Wie vindt het niet leuk: knutselen met spulletjes die je buiten kunt vinden? Ik in ieder geval wel! Een dennenboom maken van een dennenappel, een steen beschilderen, een bijtje knutselen van wat gele en zwarte wol die je wikkelt om een elzenprop. Bekende werkjes, en…altijd leuk!

Ben je net zo’n knutselaar als ik, dan zul je vast ook heel blij zijn met dit net verschenen boek: Het atelier van Flora, van Kristina Digman. Flora is een meisje met een onstuitbare drang om leuke, mooie, grappige dingen te maken van allerlei dingen die ze buiten bij elkaar zoekt, dat is vanaf bladzijde één duidelijk. Of nee……vanaf het omslag al! Dit boek doet wat de voorkant je al belooft, en meer nog, veel, veel meer.

Flora’s atelier

Flora, het meisje van de omslag, is duidelijk al vaak aan het knutselen geslagen. Alle mooie, lieve, grappige dingetjes die ze heeft gemaakt, heeft ze bewaard. In haar atelier. Het boek is precies dat: het atelier van Flora. Bladzij na bladzij laat ze je zien wat ze allemaal heeft bedacht. Gelukkig kan Flora ook goed ordenen. Ze heeft haar boek verdeeld in een aantal overzichtelijke hoofdstukken. Eén voor één noemt ze de basis voor haar werkstukjes op. Je vindt bijvoorbeeld de es en de esdoorn, kastanjes en eikels natuurlijk, stenen en schelpen.

Creatief? Mateloos!

Op elke bladzij vind je niet één, maar heel veel voorbeelden van de knutselwerkjes. Dat is erg goed bedacht, vind ik. Als je maar één uiltje ziet, gemaakt van een lariksappel, of maar één bladvogel, of -visje, dan zou je al gauw kunnen denken dat het er zo uit moet gaan zien, en niet heel anders. Maar Flora laat je minstens drie uiltjes, visjes, vogeltjes zien. En soms heel wat meer. Allemaal heel verschillend. Dat nodigt je meteen uit om je eigen diertje te maken en het er als het ware naast te leggen. En omdat het allemaal zo mooi is, word je ook nieuwsgierig naar de manier waarop Flora het heeft aangepakt.

Uitleg

Hier en daar vertelt Flora even iets meer over de materialen die ze heeft gevonden, hoe ze eruit (kunnen) zien, wanneer je ze kunt vinden en wat het handigst is om te doen. Heel praktisch. Bij elk voorbeeld staat kort en bondig uitgelegd wat je ervoor nodig hebt en hoe het gemaakt is. De tekst richt zich duidelijk op kinderen en is dus helder. Kinderen vanaf een jaar of acht kunnen zeker zelf uit de voeten met dit boek, en ze vinden het minstens hun hele basisschoolperiode leuk. Jongere kinderen hebben wel wat hulp nodig, en je zult even moeten kijken welke werkjes geschikt zijn. Sommige zijn bijvoorbeeld behoorlijk gedetailleerd, daar zullen veel kleuters nog niet aan toe zijn. Tip: gaan je kinderen aan de slag? Maak dan eerst een kopietje van de betreffende bladzijde. Het boek is te mooi om vies te worden van verf, water of modder.

Schoonheid en liefde

Je merkt het, mijn enthousiasme springt van deze pagina af. En niet voor niets! Natuurlijk spreken de voorbeelden me aan, en ben ik blij met alle originele ideeën die ik heb opgedaan. Maar hoe leuk, inspirerend of nuttig ook, dit is niet wat mijn gevoel over Het atelier van Flora bepaalt. Als ik het boek zie liggen, dan ontspan ik al en begin ik me gelukkig te voelen. Het zijn de tekeningen die het ‘m doen. Flora zelf, maar ook al haar werkjes, zijn overduidelijk met liefde getekend. Kristina Digman houdt echt van de aarde en van de natuur, en geeft die genegenheid weer terug in de vorm van dit vrolijke boek.

Maar nu moeten jullie me verder excuseren hoor. Ik kan niet wachten om het park hier achter mijn woonerf in te hollen en spulletjes te gaan verzamelen!

Het atelier van Flora
Kristina Digman

2019, Hoogland & Van Klaveren

EAN: 978 90 8967 309 1
Prijs: € 14,95

Wollen basisgarderobe voor baby’s

Brr…..het wordt best al koud buiten! Wil je dat je kindje het altijd lekker warm heeft? In deze blog vertel ik je over een basisgarderobe van wol, wol-zijde en wol-katoen voor baby’s.

wollen babykleertjes

Deze blog is lekker praktisch, met lijstjes en zo. Laten we beginnen!

Onderkleding

Belangrijk bij een wollen basisgarderobe is de eerste laag, de laag kleding die direct op de huid gedragen wordt. Onderkleding dus. Voor baby’s en kinderen die nog in de luiers zijn, heb je nodig:

  • Vier wollen rompers met lange mouwen
  • Drie wollen of wol-zijden maillots en/of leggings
  • Twee paar wollen sokken of pantoffels, of beide
  • Twee wollen of wol-zijden strikmutsjes

Met deze basislaag kan je eindeloos variëren. Deze laag kleding is op zich al warm genoeg in het voorjaar en de herfst. In de winter kan er “gewone” (dus niet per se wollen) bovenkleding overheen gedragen worden.

Bovenkleding voor de winter

Wil je je kindje volledig in wol kleden, vul de basisgarderobe voor de winter dan aan met:

  • Drie wollen pakjes met lange mouwen (als pyjama of als extra laag overdag)
  • Een of twee wollen salopettes
  • Een of twee wollen jurkjes (voor een meisje)
  • Een of twee wollen truien of vesten
  • Een wollen winterjas
  • Een wollen buitenpak
  • Twee wollen mutsen
  • Wollen handschoentjes
Zomerkleding

In de zomer, als het echt warm weer is, is wol nog steeds fijn. Maar als het echt heet wordt, kies ik liever voor wol-zijde of alleen zijde. De basisgarderobe voor de zomer ziet er voor baby’s en kinderen die nog in de luiers zijn,  als volgt uit:

  • Twee wol-zijden rompers met lange mouw
  • Een (wol-)zijden romper met korte mouw
  • Een (wol-)zijden romper zonder mouwen
  • Een wol-zijden strikmutsje
  • Drie wol-zijden broekjes of leggings
Mijn tips voor de aanschaf van de wollen basisgarderobe voor baby’s

Ik hoop dat je iets aan deze lijstjes hebt! Ik gebruik wolletjes op deze manier. Vergeet niet dat het verstandig is om tweedehands te kopen, mee te doen aan pre-orders en de aanbiedingen in de gaten te houden. Veel wol plezier!

Meer lezen?

Over het gebruik van wol en het belang van warmte, schreef ik eerder een blog. Over het gebruik van wol kan je hier meer lezen. Wil je meer weten over een basisgarderobe van wol voor dames? Kijk dan ook even hier.

Wollen basisgarderobe voor dames

Wol en warmte spelen een grote rol in de antroposofie. Ik heb zelf veel baat bij wol en ik ben er echt weg van! Als wol-fan deel ik graag mijn tips met jou om zelf een basisgarderobe samen te stellen. Je hebt niet veel nodig, ik ga je uitleggen hoe ik het doe!

wollen kleding dames

Onderkleding

Ten eerste is de omhulling  van het lichaam met wol het allerbelangrijkst. Omdat wol best prijzig is, gaan we ons daarom vooral focussen op de eerste laag kleding die we dragen. In de winter is dat wat meer dan in de zomer.

Mijn eigen basisgarderobe bestaat uit:

  • Vijf wollen boxerbroekjes (vijf omdat ik deze na een dag dragen in de was doe, vaker dus dan de rest van de wolletjes i.v.m. hygiëne)
  • Vier wol-zijden hemden in verschillende kleuren
  • Drie wol-zijden leggings in verschillende kleuren, passend bij de hemden
  • Twee paar wollen sokken, een dik paar en een dun paar
Seizoenen: draag je wol met beleid

Met deze basis kom ik een heel eind. De hemden en leggings kunnen verschillende dagen achter elkaar gedragen worden, eens per week was ik ze uit. In de herfst en winter kun je de leggings en hemden heel goed onder de volgende laag kleding dragen. Met alleen een rok of jurk erover, en een jas natuurlijk, heb ik het nog warm genoeg als ik op de fiets zit en het echt koud is. En daarbij is mijn bovenkleding echt niet alleen van wol. Het dunne paar sokken draag ik in schoenen, het dikke paar draag ik binnen, en met name ’s avonds. Qua sokken kan ik nog wel een of twee paar erbij gebruiken.

Wollen basisgarderobe voor dames: de voordelen

Dit is echt een mooie basisgarderobe voor een volwassen vrouw. Het heerlijke van wolletjes vind ik dat het materiaal zich naar het lichaam gaat vormen, en echt als een tweede huid voelt. Ik heb het niet koud en niet warm als ik wol draag, de temperatuur is altijd precies goed. Zowel binnen als buiten.

Zelf uitproberen

Als je voor het eerst wolletjes wilt proberen, raad ik je aan om een setje te kopen, bestaand uit een legging, een hemdje en een paar dunne wollen sokken. Dan kun je echt goed merken hoe het voelt en of wol bij je past.

Mijn mening

Ik vind het zo fijn dat ik elke dag als eerste laag wol of wol-zijde draag. Het prikt niet, maar is juist heerlijk zacht, en ik heb geen allergische reactie. Ik voel me altijd fijn in mijn lijf, omdat mijn temperatuur altijd in balans is. Kortom, ik vind wolletjes echt de investering waard. En als je de kledingstukken goed verzorgt, kun je er een hele tijd mee doen!

Lees meer

Voor meer achtergrondinformatie over het gebruik van wol en warmte in de antroposofie, kun je dit blog lezen. Voor meer informatie over het aanschaffen en onderhouden van wol, kun je hier terecht.

 

Over herfstblaadjes

Herfstblaadjes- het ideale verzamel- en knutselmateriaal! Ben je op zoek naar een leuke buitenactiviteit met de kinderen, ga dan je wijk of het bos in en zoek herfstblaadjes. Altijd prijs, altijd genieten. Want een herfstblaadje is een kunstwerk van de natuur, met al die prachtige kleuren. Maar: waardoor komt het eigenlijk dat groene blaadjes verkleuren, en waarom gebeurt dat in de herfst?

herfstblaadjes

Bladkleurstof

Normaal gesproken zijn  bij de meeste bomen de blaadjes groen. Dat komt door de groene bladkleurstof, het chlorofyl. Denk niet te licht over chlorofyl, want het doet veel meer dan de blaadjes een groene kleur geven. Chlorofyl zorgt ervoor dat een boom, als ik het héél kort zeg, zuurstof kan maken uit zonlicht. En zonder die zuurstof kunnen wij niet leven. Natuurlijk wist ik wel, net als wij allemaal, dat bomen de “longen” van de aarde zijn. Maar dat juist het chlorofyl zo onmisbaar is, dat had ik niet onthouden (sorry, meneer Gortemaker van biologie, u had nog wel zo goed uw best gedaan). Wil je meer weten, kijk dan eens op de website van Willem Wever. Daar wordt dit uiteindelijk best ingewikkelde stukje informatie heel begrijpelijk uitgelegd.

Geel, oranje, rood en bruin

In de herfst wordt het kouder. Het chlorofyl breekt daardoor af en verdwijnt uit het blad. En daardoor kun je zien dat de blaadjes pigmenten bevatten in andere kleuren. Dat deden ze eerder ook al, maar je kon het niet zien zolang er chlorofyl in het blad zat. Geel, oranje, rood en bruin, dat zijn de kleuren van de herfst, en, niet toevallig dus, ook de kleuren van de herfst-seizoenstafel.

En nu op pad!

Zo, en nu zou ik zeggen: ga naar buiten en zoek de mooiste herfstblaadjes uit. En wil je dat ze mooi blijven, droog ze dan. Hoe dat moet? Dat leg ik uit in mijn blog “Hoe droog ik herfstblaadjes?”

Lees meer….

IMG_20150909_144504
Knutsel een Michaelsfiguur met rozenbottels

IMG_20150909_144103
Maak een spiraal van lijsterbessen