Categoriearchief: Baby’s

Wollen basisgarderobe voor baby’s

Brr…..het wordt best al koud buiten! Wil je dat je kindje het altijd lekker warm heeft? In deze blog vertel ik je over een basisgarderobe van wol, wol-zijde en wol-katoen voor baby’s.

wollen babykleertjes

Deze blog is lekker praktisch, met lijstjes en zo. Laten we beginnen!

Onderkleding

Belangrijk bij een wollen basisgarderobe is de eerste laag, de laag kleding die direct op de huid gedragen wordt. Onderkleding dus. Voor baby’s en kinderen die nog in de luiers zijn, heb je nodig:

  • Vier wollen rompers met lange mouwen
  • Drie wollen of wol-zijden maillots en/of leggings
  • Twee paar wollen sokken of pantoffels, of beide
  • Twee wollen of wol-zijden strikmutsjes

Met deze basislaag kan je eindeloos variëren. Deze laag kleding is op zich al warm genoeg in het voorjaar en de herfst. In de winter kan er “gewone” (dus niet per se wollen) bovenkleding overheen gedragen worden.

Bovenkleding voor de winter

Wil je je kindje volledig in wol kleden, vul de basisgarderobe voor de winter dan aan met:

  • Drie wollen pakjes met lange mouwen (als pyjama of als extra laag overdag)
  • Een of twee wollen salopettes
  • Een of twee wollen jurkjes (voor een meisje)
  • Een of twee wollen truien of vesten
  • Een wollen winterjas
  • Een wollen buitenpak
  • Twee wollen mutsen
  • Wollen handschoentjes
Zomerkleding

In de zomer, als het echt warm weer is, is wol nog steeds fijn. Maar als het echt heet wordt, kies ik liever voor wol-zijde of alleen zijde. De basisgarderobe voor de zomer ziet er voor baby’s en kinderen die nog in de luiers zijn,  als volgt uit:

  • Twee wol-zijden rompers met lange mouw
  • Een (wol-)zijden romper met korte mouw
  • Een (wol-)zijden romper zonder mouwen
  • Een wol-zijden strikmutsje
  • Drie wol-zijden broekjes of leggings
Mijn tips voor de aanschaf van de wollen basisgarderobe voor baby’s

Ik hoop dat je iets aan deze lijstjes hebt! Ik gebruik wolletjes op deze manier. Vergeet niet dat het verstandig is om tweedehands te kopen, mee te doen aan pre-orders en de aanbiedingen in de gaten te houden. Veel wol plezier!

Meer lezen?

Over het gebruik van wol en het belang van warmte, schreef ik eerder een blog. Over het gebruik van wol kan je hier meer lezen. Wil je meer weten over een basisgarderobe van wol voor dames? Kijk dan ook even hier.

Wolletjes: aanschaftips

Aanschaf van wolletjes: mijn tips

Ik wil je graag een paar tips geven over het aanschaffen van wolletjes. Zoals je inmiddels gemerkt zult hebben zijn wolletjes, met name de kleding, niet goedkoop. Toen ik voor het eerst wolletjes wilde gaan kopen, schrok ik ervan. Nu ik een hoop wolletjes en schapenvachten verder ben, weet ik waarvoor ik betaal en heb ik dat er ook maar al te graag voor over.

schaap en lam

Aanschaftips voor wolletjes

Zoals bij de meeste mensen is ook mijn bankrekening niet oneindig groot. Dit is hoe ik het aanpak:

  • Voor mezelf heb ik geïnvesteerd in basiskledingstukken.
  • Ook aanbiedingen en kortingen van webwinkels hou ik in de gaten via Facebook en door me in te schrijven voor de nieuwsbrieven.
  • Meedoen met pre-orders is vaak ook lonend, je krijgt vrijwel altijd korting.
  • Het is slim om meteen een aantal wolletjes tegelijk aan te schaffen. Dat scheelt in de verzendkosten. Zoek dus eerst uit wat je precies nodig hebt.
  • Voor mijn dochter koop ik wolletjes “vooruit”, ik hou de facebookpagina’s Antroposofische Marktplaats, Wolletjes en Wolletjes Natuurlijk! scherp in de gaten, en koop kledingstukken op de groei.
  • Tweedehands wolletjes zijn vaak wel echt gedragen, maar er mankeert niks aan de warmte en omhulling van het kledingstuk. Als je niet kritisch bent op een klein gaatje, pillen of vlekjes, kan je prima tweedehands investeren. Wolletjes gaan vaak lang mee, zo draagt mijn dochter een wollen trui twee maten te groot en met de mouwen omgeslagen eerst als jurk, daarna als trui en vaak zelfs nog een maat langer dan in het label staat.
  • Ten slotte: je hebt van wollen kledingstukken minder nodig dan van “gewone” kledingstukken omdat je ze langer door kunt dragen. Het is dus goed om te investeren in een paar basiskledingstukken die je echt nodig hebt en echt mooi vindt.
Schapenvachten

Dan, nog een belangrijke tip aangaande schapenvachten. Er zijn gigantisch veel schapenvachten te koop, er zijn webwinkels, particuliere handelaren, noem maar op. Niet alle schapen worden eerlijk behandeld voor het verkrijgen van hun vacht. Als je veganistisch bent of (bijna) zeker wil weten dat jouw  schapenvacht geen dierenleed met zich mee draagt, kijk dan eens naar de aanschaf van een vegetarische viltvacht.

Slapen op een schapenvacht

Als je baby of kind op de vacht gaat slapen, is het slim om voor een kortharige, medicinaal gelooide schapenvacht te gaan. “Medicinaal gelooid” betekend dat de vacht niet bewerkt is met chemische middelen. Het is dus milieuvriendelijk en je baby loopt geen kans om schadelijke stoffen binnen te krijgen door het liggen op de vacht. Is je baby een buikslaper? Gebruik de schapenvacht dan niet in bed,  leg de vacht alleen in de box of kinderwagen en zorg dat je kindje onder toezicht blijft.

Borstvoeding: Sammy’s verhaal

Op dit moment geef ik mijn dochter al zeven maanden volledige borstvoeding op verzoek en zo heb ik het ook altijd voor ogen gehad.  Deze periode is me heel dierbaar, en ik weet zeker dat ik nooit zal vergeten hoe goed we het nu samen hebben, zij en ik. We houden het nog wel even vol, denk ik zo. Ik vond het leuk om de biografie van Rudolf Steiner te lezen en erachter te komen dat hij zelf maar liefst vier jaar borstvoeding van z’n moeder heeft gekregen!

Lees verder Borstvoeding: Sammy’s verhaal

Bijvoeden met de Rapley-methode

Vijf mei 2015. Mijn dochter bereikte de magische mijlpaal van zes maanden. Vanaf nu was ze geen hele kleine baby meer. Ze begon tandjes te krijgen, begon meer te huilen en verplaatste zich door de kamer. Haar karakter kwam duidelijker dan ooit naar voren, en zo ook haar grote interesse in… eten! Hoogste tijd om te gaan bijvoeden, en dat doe ik volgens de Rapley-methode. Lees verder Bijvoeden met de Rapley-methode