Categoriearchief: Verantwoorde producten

Over echtheid: spelen en speelgoed

In mijn serie over de zintuigen maak ik vandaag met jullie een uitstapje. We gaan het hebben over echtheid, van speelgoed en spel in het bijzonder. Want of je het nu hebt over speelgoed van natuurlijke materialen, kleding van natuurzuivere stoffen, of over voedsel dat je levenskrachten opbouwt, echtheid is een belangrijk concept in de antroposofie. Lees vandaag waarom speelgoed van natuurlijke materialen belangrijk is voor de ontwikkeling van de zintuigen:

Collage met 4 stukken speelgoed van natuurlijke materialen bij blog "over echtheid".

Allereerst: wees zelf echt!

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen om een gezonde ontwikkeling van je kindje mogelijk te maken is: zorg voor echt contact. Gelukkig is dit ook meteen het leukste en fijnste wat je kunt doen. Neem je kindje van begin af aan bij je zo vaak het kan, maak oogcontact, praat met je kindje en luister ook goed; ook een baby is al graag de gesprekspartner van mama en papa. En als een kleintje groter wordt, is dit soort actieve, bewuste verbinding met jou van het grootste belang. Je geeft daarmee erkenning en geborgenheid, en van daaruit voelt je kindje zich veilig genoeg om de wereld te gaan verkennen. Als je dan begint met (vooral) speelgoed van natuurlijke materialen te geven, zet je deze ontwikkeling voort op de meest logische manier.

Stem af op je kind

Doe dus moeite om je af te stemmen op je kind. Mijn grootste tip: kies niet op voorhand allerlei doelen of resultaten, maar kijk en luister goed waar je kind van geniet. Een praktisch voorbeeld: als ik met mijn kleindochtertje het park in ga, is de verleiding groot om naar de speeltuin te willen gaan en daarna een rondje om de vijver te lopen. Maar al bij het allereerste heuveltje in het pad wil zij graag naar boven en dan zo hard mogelijk naar beneden rennen, mijn armen in. Niet één keer, maar wel tien keer. Of twintig.

Ik had niet meteen door hoe belangrijk dat is- ik had immers mijn wandelrondje in mijn hoofd en dat wilde ik gaan lopen. Maar nu ik me bewust ben van haar behoefte aan beweging en wisselwerking, vind ik het heerlijk om mee te doen. En zo doe ik het ook met speelgoed. We zijn immers beslist niet verplicht om van blokken een toren te bouwen, of om een pop elke keer netjes aan- en weer helemaal uit te kleden. Juist tijdens vrij spel kun je zo creatief zijn als je maar wilt, en: je gebruikt vanzelf al je zintuigen. Zéker als je speelgoed hebt gekozen van natuurlijke materialen, want dat nodigt daar helemaal toe uit.

Plastic of hout, eenvoudig of gedetailleerd

Als je plastic speelgoed vergelijkt met speelgoed van hout of textiel, dan zie je dit:

Natuurlijke materialen geven veel verschillende ervaringen aan de tastzin. Plastic voelt -los van de vorm- steeds gelijk, of je nu een pop vasthoudt, een auto, of blokken. Maar hout kan steeds weer anders zijn, met bast of zonder, glad of oneffen, droog of soepel, met of zonder nerf.  Iets vergelijkbaars geldt voor poppen;  zonnekindpoppen zijn een rijkdom voor je tastzin. Beide soorten speelgoed zijn veel “levender” dan plastic. Dat nodigt er ook toe uit om er respectvoller mee om te gaan.

Daarbij komt dat plastic, met zijn lichte gewicht, de zintuigen een beetje voor de mal houdt. Een robuuste houten auto is zwaar, dat “klopt” voor je gevoel. Een plastic auto daarentegen weegt nooit veel.

Mooi is ook, dat spelen met natuurlijke materialen je fantasie stimuleert. Je kunt zeggen: hoe eenvoudiger het speelgoed, hoe groter het effect op de verbeeldingskracht. Iedereen die graag creatief bezig is, weet dit zelf ook. Leg de tafel vol met blaadjes, eikeltjes, draadjes en lapjes, en je kunt bijna niet meer stoppen met mooie dingen maken, zóveel nieuwe ideeën krijg je vanzelf!  Met je hele wezen doe je mee. Voor eenvoudig speelgoed geldt precies hetzelfde.

Wolletjes: tips voor onderhoud

Een geweldige eigenschap van wol is, dat het zelfreinigend is. Dat betekent dat je je wollen sokken, hemd en de wollen legging van je kindje gewoon een nachtje uit kunt hangen in de badkamer en dat je het dan meteen de volgende dag weer aankunt. Het is daadwerkelijk zo, mijn wolletjes zien, voelen en ruiken weer helemaal goed als ik ze een nachtje uit heb laten hangen.

schapen 2

Lees verder Wolletjes: tips voor onderhoud

Wollen basisgarderobe voor baby’s

Brr…..het wordt best al koud buiten! Wil je dat je kindje het altijd lekker warm heeft? In deze blog vertel ik je over een basisgarderobe van wol, wol-zijde en wol-katoen voor baby’s.

wollen babykleertjes

Deze blog is lekker praktisch, met lijstjes en zo. Laten we beginnen!

Onderkleding

Belangrijk bij een wollen basisgarderobe is de eerste laag, de laag kleding die direct op de huid gedragen wordt. Onderkleding dus. Voor baby’s en kinderen die nog in de luiers zijn, heb je nodig:

  • Vier wollen rompers met lange mouwen
  • Drie wollen of wol-zijden maillots en/of leggings
  • Twee paar wollen sokken of pantoffels, of beide
  • Twee wollen of wol-zijden strikmutsjes

Met deze basislaag kan je eindeloos variëren. Deze laag kleding is op zich al warm genoeg in het voorjaar en de herfst. In de winter kan er “gewone” (dus niet per se wollen) bovenkleding overheen gedragen worden.

Bovenkleding voor de winter

Wil je je kindje volledig in wol kleden, vul de basisgarderobe voor de winter dan aan met:

  • Drie wollen pakjes met lange mouwen (als pyjama of als extra laag overdag)
  • Een of twee wollen salopettes
  • Een of twee wollen jurkjes (voor een meisje)
  • Een of twee wollen truien of vesten
  • Een wollen winterjas
  • Een wollen buitenpak
  • Twee wollen mutsen
  • Wollen handschoentjes
Zomerkleding

In de zomer, als het echt warm weer is, is wol nog steeds fijn. Maar als het echt heet wordt, kies ik liever voor wol-zijde of alleen zijde. De basisgarderobe voor de zomer ziet er voor baby’s en kinderen die nog in de luiers zijn,  als volgt uit:

  • Twee wol-zijden rompers met lange mouw
  • Een (wol-)zijden romper met korte mouw
  • Een (wol-)zijden romper zonder mouwen
  • Een wol-zijden strikmutsje
  • Drie wol-zijden broekjes of leggings
Mijn tips voor de aanschaf van de wollen basisgarderobe voor baby’s

Ik hoop dat je iets aan deze lijstjes hebt! Ik gebruik wolletjes op deze manier. Vergeet niet dat het verstandig is om tweedehands te kopen, mee te doen aan pre-orders en de aanbiedingen in de gaten te houden. Veel wol plezier!

Meer lezen?

Over het gebruik van wol en het belang van warmte, schreef ik eerder een blog. Over het gebruik van wol kan je hier meer lezen. Wil je meer weten over een basisgarderobe van wol voor dames? Kijk dan ook even hier.

Wollen basisgarderobe voor dames

Wol en warmte spelen een grote rol in de antroposofie. Ik heb zelf veel baat bij wol en ik ben er echt weg van! Als wol-fan deel ik graag mijn tips met jou om zelf een basisgarderobe samen te stellen. Je hebt niet veel nodig, ik ga je uitleggen hoe ik het doe!

wollen kleding dames

Onderkleding

Ten eerste is de omhulling  van het lichaam met wol het allerbelangrijkst. Omdat wol best prijzig is, gaan we ons daarom vooral focussen op de eerste laag kleding die we dragen. In de winter is dat wat meer dan in de zomer.

Mijn eigen basisgarderobe bestaat uit:

  • Vijf wollen boxerbroekjes (vijf omdat ik deze na een dag dragen in de was doe, vaker dus dan de rest van de wolletjes i.v.m. hygiëne)
  • Vier wol-zijden hemden in verschillende kleuren
  • Drie wol-zijden leggings in verschillende kleuren, passend bij de hemden
  • Twee paar wollen sokken, een dik paar en een dun paar
Seizoenen: draag je wol met beleid

Met deze basis kom ik een heel eind. De hemden en leggings kunnen verschillende dagen achter elkaar gedragen worden, eens per week was ik ze uit. In de herfst en winter kun je de leggings en hemden heel goed onder de volgende laag kleding dragen. Met alleen een rok of jurk erover, en een jas natuurlijk, heb ik het nog warm genoeg als ik op de fiets zit en het echt koud is. En daarbij is mijn bovenkleding echt niet alleen van wol. Het dunne paar sokken draag ik in schoenen, het dikke paar draag ik binnen, en met name ’s avonds. Qua sokken kan ik nog wel een of twee paar erbij gebruiken.

Wollen basisgarderobe voor dames: de voordelen

Dit is echt een mooie basisgarderobe voor een volwassen vrouw. Het heerlijke van wolletjes vind ik dat het materiaal zich naar het lichaam gaat vormen, en echt als een tweede huid voelt. Ik heb het niet koud en niet warm als ik wol draag, de temperatuur is altijd precies goed. Zowel binnen als buiten.

Zelf uitproberen

Als je voor het eerst wolletjes wilt proberen, raad ik je aan om een setje te kopen, bestaand uit een legging, een hemdje en een paar dunne wollen sokken. Dan kun je echt goed merken hoe het voelt en of wol bij je past.

Mijn mening

Ik vind het zo fijn dat ik elke dag als eerste laag wol of wol-zijde draag. Het prikt niet, maar is juist heerlijk zacht, en ik heb geen allergische reactie. Ik voel me altijd fijn in mijn lijf, omdat mijn temperatuur altijd in balans is. Kortom, ik vind wolletjes echt de investering waard. En als je de kledingstukken goed verzorgt, kun je er een hele tijd mee doen!

Lees meer

Voor meer achtergrondinformatie over het gebruik van wol en warmte in de antroposofie, kun je dit blog lezen. Voor meer informatie over het aanschaffen en onderhouden van wol, kun je hier terecht.

 

Wolletjes: aanschaftips

Aanschaf van wolletjes: mijn tips

Ik wil je graag een paar tips geven over het aanschaffen van wolletjes. Zoals je inmiddels gemerkt zult hebben zijn wolletjes, met name de kleding, niet goedkoop. Toen ik voor het eerst wolletjes wilde gaan kopen, schrok ik ervan. Nu ik een hoop wolletjes en schapenvachten verder ben, weet ik waarvoor ik betaal en heb ik dat er ook maar al te graag voor over.

schaap en lam

Aanschaftips voor wolletjes

Zoals bij de meeste mensen is ook mijn bankrekening niet oneindig groot. Dit is hoe ik het aanpak:

  • Voor mezelf heb ik geïnvesteerd in basiskledingstukken.
  • Ook aanbiedingen en kortingen van webwinkels hou ik in de gaten via Facebook en door me in te schrijven voor de nieuwsbrieven.
  • Meedoen met pre-orders is vaak ook lonend, je krijgt vrijwel altijd korting.
  • Het is slim om meteen een aantal wolletjes tegelijk aan te schaffen. Dat scheelt in de verzendkosten. Zoek dus eerst uit wat je precies nodig hebt.
  • Voor mijn dochter koop ik wolletjes “vooruit”, ik hou de facebookpagina’s Antroposofische Marktplaats, Wolletjes en Wolletjes Natuurlijk! scherp in de gaten, en koop kledingstukken op de groei.
  • Tweedehands wolletjes zijn vaak wel echt gedragen, maar er mankeert niks aan de warmte en omhulling van het kledingstuk. Als je niet kritisch bent op een klein gaatje, pillen of vlekjes, kan je prima tweedehands investeren. Wolletjes gaan vaak lang mee, zo draagt mijn dochter een wollen trui twee maten te groot en met de mouwen omgeslagen eerst als jurk, daarna als trui en vaak zelfs nog een maat langer dan in het label staat.
  • Ten slotte: je hebt van wollen kledingstukken minder nodig dan van “gewone” kledingstukken omdat je ze langer door kunt dragen. Het is dus goed om te investeren in een paar basiskledingstukken die je echt nodig hebt en echt mooi vindt.
Schapenvachten

Dan, nog een belangrijke tip aangaande schapenvachten. Er zijn gigantisch veel schapenvachten te koop, er zijn webwinkels, particuliere handelaren, noem maar op. Niet alle schapen worden eerlijk behandeld voor het verkrijgen van hun vacht. Als je veganistisch bent of (bijna) zeker wil weten dat jouw  schapenvacht geen dierenleed met zich mee draagt, kijk dan eens naar de aanschaf van een vegetarische viltvacht.

Slapen op een schapenvacht

Als je baby of kind op de vacht gaat slapen, is het slim om voor een kortharige, medicinaal gelooide schapenvacht te gaan. “Medicinaal gelooid” betekend dat de vacht niet bewerkt is met chemische middelen. Het is dus milieuvriendelijk en je baby loopt geen kans om schadelijke stoffen binnen te krijgen door het liggen op de vacht. Is je baby een buikslaper? Gebruik de schapenvacht dan niet in bed,  leg de vacht alleen in de box of kinderwagen en zorg dat je kindje onder toezicht blijft.

Wolletjes: welke soorten zijn er eigenlijk?

Eerder schreef ik al over het gebruik van wol en het belang van warmte in de antroposofie. Na over de achtergrond en onderbouwing van het gebruik van wol geschreven te hebben, schrijf ik nu graag een praktische blog over wolletjes voor je. Ik geef voorbeelden over het gebruik van wol in ons dagelijks leven, om je op weg te helpen wol ook in jouw leven te integreren.

schapen

Lees verder Wolletjes: welke soorten zijn er eigenlijk?

Review: WakaWaka Power

Zou dat niet handig zijn? Een mini-zonnecel met ingebouwde omvormer, overal mee naar toe te nemen en te gebruiken. Als lamp, of als oplader van je mobiele apparatuur. Handig voor survival-liefhebbers, of op de camping, en verder overal waar je geen stopcontact tot je beschikking hebt. Wat blijkt? Zo’n apparaat bestaat al. En het heet WakaWaka Power. Lees verder Review: WakaWaka Power