Onze gevlochten bloemenkrans voor Sint-Jan

Op de vrijeschool komt hij elk jaar weer terug: de bloemenkrans voor Sint-Jan. Van de ouders wordt verwacht dat zij er eentje maken voor hun kind. Hoe wij zelf een gevlochten bloemenkrans maken? Dat laten wij hier zien.

Naomi met de bloemenkrans op het hoofd

Wij maken onze bloemenkrans helemaal natuurlijk, dus zonder hulpmiddel als binddraad of touw. Als basis gebruiken Naomi en ik maagdenpalm uit onze eigen tuin, want die plant heeft heel lange en soepele stengels met mooie, niet al te grote blaadjes eraan.

Wat heb je nodig?

Je hebt niet veel nodig. Veldbloemen of bloemen uit de tuin, zoveel als er passen in een gewone maat vaas. En zes stengels van de grote maagdenpalm, in hun geheel. Deze stengels zijn al gauw 80 tot 100 centimeter lang, en dat is prima. Je maakt van de zes stengels eerst een vlecht en dan een hoofdband, en als die klaar is, steek je er de bloemen in.  Het is niet moeilijk en hoe vaker je het hebt gedaan, hoe sneller en leuker het is.

Vlecht de bloemenkrans

Stap 1: Leg de zes stengels in drie strengen op een (tuin)tafel, dus twee aan twee.

Stap 2: Leg de bovenkant van alle stengels tegen elkaar aan. Kies nu een dunne, maar sterke stengel uit en leg daarvan het bovenste stukje om alle stengels heen, en leg er een knoop in. Dit is het begin van je vlecht.

Stap 3: Begin nu vanaf de knoop met het maken van de vlecht.

Stap 4: Is de vlecht klaar? Leg dan weer een knoop op dezelfde manier als je bovenaan gedaan hebt. Knip de uiteinden netjes bij.

Bloemenkrans stap 1 tm 4

Meet nu de hoofdomtrek van je kind. De krans moet ietsje krapper zijn dan dat, anders valt hij strakjes over de ogen van je kind heen.

Stap 5: Maak nu op de juiste maat een grote lus van je vlecht, kruis de uiteinden. Je hebt nu een cirkel met twee lange, loshangende uiteinden.  Sla nu beide uiteinden één voor één een aantal malen om de krans heen en werk ze af door ze aan het eind netjes in een lus van de vlecht te stoppen. De krans wordt hier mooi dik van. Lukt het niet? Smokkel dan een beetje en knoop met een touwtje of ander bindmateriaal het losse uiteinde aan de krans vast.

Stap 6: Nu hoef je alleen nog de losse bloemen één voor één in de lussen van de vlecht te doen. Zorg dat de bloemstengels zo’n 10 centimeter lang zijn. Steek telkens een bloemstengel van buiten naar binnen door een vlechtlus van de krans en trek goed aan tot de bloem dicht tegen de vlecht aanzit.

Stap 7: Steek dan de stengel van de bloem om een maagdenpalmstengel heen van binnen naar buiten en knip het overschot af. Zo zit de bloem goed vast en prikt de punt niet in het hoofd van je kind.

Bloemenkrans stap 5 tm 7

 

Herhaal dit met alle bloemen die je wilt gebruiken. Je kunt een regelmatige krans maken of een onregelmatige, veel of weinig bloemen gebruiken, één of meer kleuren nemen. Alles is goed, want een bloemenkrans is altijd mooi!

Onze tips: Neem ruim de tijd voor dit werkje. Pluk bloemen die dikke, stevige bloembladeren hebben (geen grote dunne dus, die houden niet zo lang). Maak de krans ruim van tevoren en leg hem eventueel voor de nacht op een natte theedoek in een diep bord in de koelkast.

En nu…aan de slag!

Lees meer….

sint-jan
Sint-Jan die komt eran!
zomer
Alle jaarfeesten op een rijtje