Onze seizoenstafel – Antroposofisch Leven

Een seizoenstafel kun je zo groot of klein maken als je zelf wilt. De tafel zelf kan een echte, bestaande tafel zijn, of een krukje, of een kastje. Of een vensterbank, zoals bij Martijn. Maar je kunt ook met eenvoudige middelen zelf een unieke tafel maken. De onze is er zo een en ik vind het leuk om hier te vertellen hoe ik hem heb gemaakt:

Kabelklos van de bouw

Op een dag fietste ik langs een bouwplaats. Ik zag er niet alleen een nieuw gebouw zonder dak en ramen, maar ook een grote afvalcontainer. En die trok mijn aandacht. Want bovenop zag ik een houten kabelklos liggen. Hij zag er ongeveer uit zoals een klosje voor naaigaren, maar dan veel en veel groter. Nu heb ik een creatieve geest en meteen begonnen bij mij de ideeën te stromen. Wat je allemaal niet kunt doen met zo’n klos! Ik stapte dus af en viste hem uit de container.

Bijzettafeltje

Eenmaal thuis ben ik gaan bedenken wat ik zou gaan doen. Ik zette de klos in de woonkamer en hij bleek groot genoeg om er een bijzettafeltje van te maken. Ik had alleen op dat moment geen tijd om aan de slag te gaan en heb het verdere werk even uitgesteld-gelukkig maar! Want een tijdje later vertelde Naomi mij dat ik oma zou gaan worden. Door dit geweldige nieuws kwam er een nieuw idee in me op: voor het kindje een bijzettafeltje maken in de vorm van een paddenstoel.

Van klos naar paddenstoel

Nu ben ik geen timmerman, dus enig overleg met een handig iemand was wel gewenst. Die had ik bij de hand: mijn vader (de aanstaande overgrootvader dus) is erg goed in werken met hout. Hij bekeek de klos eens goed en luisterde naar mijn wilde plannen. Het bleek dat de onder- en bovenschijf van de klos vrij dun waren. Mijn vader zaagde daarom een ronde schijf van triplex, en die schroefden wij er aan de bovenkant op. Handig, want zo werd meteen het middengat gedicht. Onder de onderste schijf kwamen vier houten blokjes, waaraan we wieltjes konden vastmaken.

En toen: in de verf

Vervolgens ging ik aan de slag met restjes verf, allemaal op waterbasis. Eerst heb ik alles in witte grondverf gezet. Daarna bedacht ik dat ik een vliegenzwam zou gaan maken. Ik gebruikte daarom een restje rode hobbyverf voor de hoed. De steel werd natuurlijk wit; ik had nog wat witte latex en die voldeed prima. De onderste schijf heb ik groen gemaakt met wat groene latex.

Details maken het af

Nu was het tijd voor wat details. Ik stelde me voor dat er wat gras om de paddenstoel zou groeien. Om dat te maken scheurde ik reepjes papier af. Ik heb heel dun papier gebruikt, wit-groen gemarmerd. Maar elke soort groen vloeipapier, bijvoorbeeld zijdevloei,  zou hebben voldaan. De reepjes waren expres ongelijk, ik heb ze naast elkaar opgelijmd, steeds beginnend bij de bodem en dan overgaand naar de steel.

Onder de hoed vind je bij een vliegenzwam lamellen, en die heb ik op dezelfde manier gemaakt als het gras, maar nu met grijs gemarmerd vloeipapier. Deze reepjes heb ik met wat tussenruimte opgelijmd aan de onderkant van de hoed.

Stippen op de hoed, en dan is het goed!

Nu moesten er nog stippen op de hoed komen. Het verven van een echt ronde stip is lastig. Ik had een sjabloon kunnen gebruiken, maar ik vond het handiger om uit gewoon wit printerpapier een aantal stippen te knippen van verschillende grootte. Die heb ik vervolgens op de hoed gelijmd met gewone hobbylijm. Om de paddenstoel af te maken en te beschermen heb ik hem nog van onder tot boven gevernist.

En tadaaaaaaaaaaaaa! De paddenstoeltafel voor mijn aanstaande kleinkind was klaar. Ik heb hem Naomi cadeau gedaan, en zij heeft meteen besloten om er een seizoenstafel van te maken. Bij de herfst past hij, als paddenstoel, natuurlijk het best, maar in de andere seizoenen doen we er gewoon een mooie lap overheen. Al hoop ik stiekem wel op nog zo’n klos…..dan maak ik er een zomerseizoenstafel van in de vorm van een zonnebloem.

Tip

Als je creatief wilt zijn en een eigen seizoenstafel wilt maken hoef je natuurlijk niet meteen bouwplaatsen af te zoeken voor klossen. Je kunt ook bij de kringloop gaan kijken voor geschikte bijzettafeltjes, en die schuren en verven. Je kunt zo creatief zijn als je maar wilt, dat is het leuke ervan.

Nu ben ik wel benieuwd of er meer mensen zijn die hun eigen seizoenstafel hebben gemaakt? Als dat zo is, laat het hier dan alsjeblieft weten!