Recept: Amelander dûmkes, suikervrij – Antroposofisch Leven

En hier is dan het recept voor Amelander dûmkes, met toestemming van uitgeverij Loopvis overgenomen uit “Goed zoet, bakken zonder suiker” van Nanne Hogeland.

Het recept is te vinden op pagina 86 en 87 van het boek. Het is een recept voor Fryske dûmkes, maar dat bevat hazelnoten en die verdraag ik niet goed. Vandaar dat ik gekozen heb voor de variant “Amelander dûmkes”, waarbij je de hazelnoten vervangt door amandelen.

Ingrediënten

Je hebt nodig:

 • 125 gram volkoren (spelt)meel
 • 100 gram kokosbloesemsuiker
 • 2 theelepels heel anijszaad
 • 2 theelepels gemalen anijszaad
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • mespunt zeezout
 • 50 gram (geschaafde of grof gehakte) amandelen
 • 80 gram ongezouten, biologische roomboter(op kamertemperatuur)
 • 1 eigeel
 • 2 1/2 eetlepel water

In afwijking van het recept heb ik Wajang gebruikt, ik moet uitkijken met melkproducten en ik heb inmiddels geleerd dat Wajang een uitstekende vervanger is voor roomboter. Ik heb alle ingrediënten bij mijn buurtsupermarkt kunnen krijgen, behalve de kokosbloesemsuiker. Daarvoor heb ik aardig wat supermarkten afgestruind, zonder succes. Uiteindelijk vond ik het bij De Tuinen.

Aan de slag!

Meng in een ruime kom meel, kokosbloesemsuiker, heel en gemalen anijszaad, kaneelpoeder, gemberpoeder, zout en amandelen door elkaar. Kneed er daarna boter, eigeel en water door tot je een soepel deeg hebt. Dit gaat gemakkelijk en snel.

Maak dan van het deeg een plak, wikkel die in plasticfolie en laat hem minimaal een half uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het deeg uit op een met meel bestoven aanrecht tot het zo’n anderhalve centimeter dik is. Snijd de plak vervolgens in stukjes van 2 x 6 cm (het recept vermeldt dat dit perfect gaat met een pizzasnijder, en ja: dat klopt helemaal!), druk er een duimpje in en leg ze op de bakplaat.

Bak de koekjes 15 tot 20 minuten, tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen.

Mijn  Amelander dûmkes

Het recept is duidelijk beschreven en gemakkelijk om te maken, dus dat was geen probleem. In mijn enthousiasme heb ik de cijfertjes een beetje uit het oog verloren waardoor mijn dûmkes een heel stuk dunner waren dan beschreven (geen anderhalve, maar eerder een halve centimeter). Daardoor had ik er wel méér dan 20. En dat was dan weer heel fijn, aangezien deze koekjes zo lekker zijn dat je er alleen met de grootste moeite af kunt blijven. Ik tenminste wel!

Leuk om met kinderen te maken

Volgens mij is dit ook een superrecept voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd. Amelander dûmkes zijn gemakkelijk te maken, bevatten allerlei interessante ingrediënten en zijn te bereiden zonder gevaarlijke apparaten zoals een mixer of keukenmachine. En dan is het ook nog de bedoeling dat je er een duimpje indrukt. Als mijn kleindochtertje zover is, ga ik zeker  deze dûmkes met haar maken.

Gaan jullie het ook proberen? Dan wil ik heel graag weten hoe dat uitpakt!