Review: WakaWaka Power

Zou dat niet handig zijn? Een mini-zonnecel met ingebouwde omvormer, overal mee naar toe te nemen en te gebruiken. Als lamp, of als oplader van je mobiele apparatuur. Handig voor survival-liefhebbers, of op de camping, en verder overal waar je geen stopcontact tot je beschikking hebt. Wat blijkt? Zo’n apparaat bestaat al. En het heet WakaWaka Power.

Lamp en oplader

Inderdaad: de WakaWaka werkt op zonne-energie. Je maakt er je eigen elektriciteit mee, en die kun je gebruiken voor verlichting -de WakaWaka is feitelijk een lamp-, of om je mobiele apparatuur mee op te laden. Als dat niet duurzaam is!

Buy one, give one

En bovendien is de WakaWaka erg sociaal. Als je er eentje aanschaft, wordt er ook eentje geschonken aan iemand in een ontwikkelingsland. En mocht je denken: “Wat hebben ze er daar dan aan?”, dan kan ik je meteen een prachtig feit uit de doeken doen: een vroedvrouw kan levens redden met de WakaWaka, omdat ze er een bevalling mee kan verlichten. Echt! Ook helpt de WakaWaka kleine ondernemers die hun bedrijf niet meer hoeven te verlichten met behulp van gevaarlijke brandstoffen als benzine of gas. En dan heb ik het nog niet eens over al die schoolkinderen die elke avond bij het licht van de WakaWaka hun huiswerk kunnen maken. Iets wat anders domweg niet mogelijk zou zijn bij afwezigheid van een lichtnet.

Die moest ik hebben!

Nu had ik ongeveer een jaar geleden al eens een reclamefilmpje gezien voor de WakaWaka. Mijn interesse was meteen gewekt, en als ik op dat moment in de gelegenheid was geweest om op een “buy now”-knop te drukken, dan had ik dat zeker gedaan. Maar zo’n knop was er op dat ogenblik niet en het moment ging voorbij. Gelukkig doet mijn bank inmiddels mee aan een mooi WakaWaka-project, en daardoor werd mijn aandacht opnieuw gevestigd op dit handige lampje annex oplader voor mobiele apparatuur. Ik las de advertentie en deze keer aarzelde ik geen moment: ik bestelde een WakaWaka. Goedkoop was hij met z’n € 69 overigens niet, maar omdat ik er tevens een heel goed doel mee ging steunen, vond ik dat geen enkel probleem.

Levering

De WakaWaka arriveerde netjes op tijd als een handig en compact pakketje.

WakaWaka

Toen ik ‘m uitpakte, verscheen er een fraai vormgegeven kartonnen boekje met een uitsparing voor het apparaat zelf. In het boekje vond ik de gebruiksaanwijzing, maar ook allerlei wetenswaardigheden over de WakaWaka, en een code waarmee ik zelf kon bepalen waar mijn “weggeef-WakaWaka” naartoe gaat.  Dit laatste bleek later niet altijd op te gaan- vanaf 26 april 2015 bijvoorbeeld gaat elke gedoneerde WakaWaka voorlopig naar de aardbevingsslachtoffers in Nepal. Wat natuurlijk een prima idee is.

De mini-zonnecel opladen

Ik haalde mijn WakaWaka uit de verpakking. Het apparaat is zwart met geel, ongeveer zo groot als een smartphone (iets korter, iets dikker), en is voorzien van een naar twee kanten uit te klappen voet. In de voet zit ook een rond gat dat om een flessenhals past en waarmee je de lamp dus gemakkelijk kunt verhogen (de fles is dan de lampvoet), of waaraan je hem op kunt hangen. In de gebruiksaanwijzing staat heel duidelijk, in het Engels en met illustraties, hoe je het apparaat moet opladen en gebruiken.

Opladen maar!

Het was een sombere dag, maar ik kon de WakaWaka gewoon opladen door hem op de tuintafel neer te zetten. Een handig signaaltje liet me weten dat de accu op “Normal Charge”, dus normaal tempo, werd opgeladen. Bij meer zon was dit vast “Fast Charge” geweest. Overigens, je kunt de WakaWaka ook gewoon opladen met een usb-kabel via het stopcontact. Maar dan gebruik je dus geen zonne-energie, en het opwekken van de stroom is niet gratis. Bovendien, en dat is het enige minpuntje dat ik heb kunnen vinden: zo’n kabeltje wordt niet meegeleverd.

En nu: licht in de duisternis!

Nu heb ik dus een werkende WakaWaka Power. Hij geeft best wel fel licht, gelukkig te dempen, in totaal zijn daar vier standen voor. Daardoor is de WakaWaka handig bij het klussen in erg donkere hoekjes (waar je hem kunt neerzetten op zijn uitklapbare voet of ergens kunt ophangen), lezen, of als nachtlampje. Zelfs kun je een automatisch, visueel “SOS”-signaal afgeven. Als lampje had ik mijn WakaWaka even niet nodig, maar Naomi heeft er binnen twee uur haar smartphone mee opgeladen.

De WakaWaka vanuit antroposofisch perspectief gezien

Ik ben blij met mijn WakaWaka, vooral omdat ik weet dat er ook eentje naar Nepal is gegaan. En dat is meteen een aspect dat ik heel erg vind passen bij de antroposofie. Steiner sprak binnen het sociale systeem van de Driegeleding van “broederschap”, het helpen van elkaar in economisch opzicht. Wij, levend in de rijke Westerse wereld, hebben via het concept van de WakaWaka een mogelijkheid gekregen om Broederschap toe te passen ten opzichte van de ontwikkelingslanden. De lamp maakt het kinderen mogelijk om te studeren, kleine ondernemers om hun winkels en werkruimten goedkoop en veilig te verlichten, en zwangeren om hun kinderen veilig ter wereld te brengen. Daarbij bevordert het apparaat de duurzaamheid ook nog eens een keer, wat ook helemaal past binnen de antroposofie. Kortom, de WakaWaka past heel goed binnen de antroposofische principes.

Wil je meer weten over de WakaWaka? Kijk dan op de website van de Consumentenbond, of op de website van WakaWaka zelf.

Ik ben wel benieuwd of jullie er misschien ook al eentje hebben, en wat jullie ervaringen dan zijn!