Review: wasnoten

“Wasnoten? Wat zijn  dat?” vroeg ik laatst aan de kaasboer nadat ik hem er met een andere klant enthousiast over had horen praten. Hij legde me uit dat dit noten zijn -ja, échte natuurlijke noten-, die je als wasmiddel kunt gebruiken. Ik werd meteen nieuwsgierig en ik had geluk, want kort daarna kon ik een zakje wasnoten kopen op een braderie.

wasnootjes Starters Pack

Of eigenlijk was het Naomi, die een Starters Pack aanschafte bij de mensen van www.wasnootjes.nl. Het kostte € 4,95. Je kon 30 keer met deze hoeveelheid nootjes wassen, zeiden ze. We waren wel benieuwd en aangezien de wasmachine bij ons overuren draait vanwege de baby, zijn Naomi en ik de nootjes meteen gaan testen.

Gebruiksaanwijzing voor een schone was

Toen we het zakje openmaakten, zagen we een binnenzakje -overigens van plastic- met een paar handenvol wasnoten. Er zat ook een waszakje in het pak en een heel duidelijke gebruiksaanwijzing, gewoon in duidelijk Nederlands. De belangrijkste aanwijzingen waren:

  • Behandel vetvlekken voor met een vlekverwijderaar.
  • Wasverzachter is niet nodig, de nootjes maken de was zelf al zacht.
  • De nootjes moeten in een apart zakje gedaan worden, het gaat om de stof die de schil afscheidt. Mochten de schil zelf in aanraking komen met je kleren, dan geeft die bruine vlekken, vandaar het zakje.
  • De nootjes geven een frisse geur aan de was, maar je kunt als je dat wilt wat etherische olie toevoegen.
  • De wasnootjes zijn geschikt voor alle soorten was en voor alle temperaturen.
  • Zet de wasmachine meteen aan en leeg hem ook meteen na afloop van het programma.
  • Laat de nootjes na gebruik drogen, je kunt ze vaker gebruiken, afhankelijk van de temperatuur waarop je wast.
  • De nootjes kunnen bij het GFT-afval of op de composthoop. Je kunt ze ook gewoon in de tuin gooien.

inhoud Starters Pack wasnootjes

Hup! De machine in met die wasnoten!

Deze aanwijzingen hebben we strikt opgevolgd. De was in de machine, vier nootjes pakken en die in het waszakje doen, en vervolgens het koordje daarvan aantrekken. Ik was bang dat het los zou gaan in de was en heb twee knopen in het koordje gelegd, maar dat bleek echt niet nodig te zijn. Zakje en koordje zijn stevig en mooi stug, dus dat gaat goed.

waszakje voor wasnootjes

Vervolgens hebben we de nootjes op de was gelegd, de machine aangezet en hebben we hem zijn werk laten doen. Na een uurtje kwam er een frisse geur naar ons toedrijven: de was was klaar. Het moet gezegd: alles was mooi schoon en rook echt lekker.

We gaan door met de wasnootjes

Al met al zijn we erg tevreden met de wasnootjes. Wat ons aanspreekt is vooral dat het gaat om een natuurlijk product. Je maakt er geen chemisch afval mee, het water blijft schoon en wasverzachter hoef je niet meer te gebruiken.  Juist door het ontbreken van chemicaliën wordt ook je wasmachine minder belast. De geur is lekker fris en totaal niet overheersend, heel aangenaam. Een nadeel is dat het ietsje meer werk kost door het gebruik van het zakje en het drogen van de nootjes, en dat je moet opletten dat je de wasmachine meteen leegt.

Fair trade

Wasnootjes groeien niet in Nederland en daarom heb ik gevraagd of degenen die ze plukken wel eerlijk betaald worden voor hun werk. Dat bleek inderdaad zo te zijn.

Wij gaan dus door met de wasnootjes, we gebruiken ze naast ons zelfgemaakte wasmiddel en een gekocht wasmiddel. Soms is het één geschikter, soms het ander. We blijven daarmee ook proberen en experimenteren. Dus: wordt vervolgd!