Ritueel voor het slapengaan

 Mensen houden vast aan rituelen. Meerdere momenten op een dag voer je een ritueel uit, vaak terwijl je je er helemaal niet van bewust bent dat je met een ritueel bezig bent.  Binnen de antroposofie bestaan er verschillende visies over regelmaat in opvoeding, met name aangaande baby’s en jonge kinderen.  Een van de belangrijkste, of misschien wel hèt belangrijkste ritueel is het slaapritueel; sommige sofen zweren bij inbakeren en gecontroleerd in slaap laten huilen. Over dat laatste schrijf ik binnenkort een apart blog, vandaag wil ik graag het slaapritueel van mij en mijn dochter delen, en vertellen waarom ik voor deze uitvoering gekozen heb.

Huilen

Toen mijn dochter net geboren was, huilde ze vaker dan nu. Dat was denk ik deels te wijten aan alle nieuwe indrukken en deels omdat ik haar nog niet kon ‘lezen’. Ik leerde luisteren en kijken naar mijn kind door haar de hele dag bij me te hebben. Dit hield in dat ik ‘s nachts koos voor co-sleeping, haar volledig op verzoek ging voeden, en haar overdag niet in de box legde, maar tegen me aan liet slapen.

Advies op advies

Ik kreeg uit verschillende hoeken te horen dat ik haar echt niet zo vaak hoefde te voeden, dat ze best eens mocht liggen huilen en dat ik haar in de box moest laten tussen het voeden door. Op het consultatiebureau kreeg ik het advies om haar in te bakeren. Hoe goedbedoeld ook, vaak ook om mij “te ontlasten”, deze adviezen voelden niet goed voor mij. In de eerste drie weken heb ik haar één keer tien minuten laten huilen omdat ik heel moe was door ijzertekort en zij zich niet liet troosten. Ik vond het vreselijk om mijn dochtertje zo te zien en heb toen zelf huilend mijn moeder gebeld. Door met mijn moeder te praten werd ik zelf weer rustig. Toen ik ophield met huilen deed mijn dochter dat ook.

Wakkere baby!

Het huilen werd geleidelijk minder, maar al snel sliep ze overdag niet of nauwelijks meer. Ik zag een blij, nieuwsgierig meisje dat graag om zich heen keek, maar het consultatiebureau vond dat ze een bepaald aantal uren slaap per dag moest hebben. Ik nam dat uiteraard van ze aan, omdat ik wel zag dat ze voor een pasgeboren baby heel weinig sliep. Ik bakerde haar dus in terwijl ze in de box lag, deed een stapje achteruit en keek naar haar. Ze begon te kronkelen en huilen. Het was net een dwangbuis, binnen twee seconden had ik haar weer bevrijd. Ik nam het besluit om het niet nog eens te proberen, en dat werkte. Mijn baby is gewoon veel wakker, en daarbij rustig en blij.

De overgang van dag naar nacht

Overdag  is mijn dochter dus veel wakker, maar ‘s nachts sliep ze van begin af aan vrij goed. Ze leek vanzelf te weten wanneer het nacht was, en sliep dan na een voeding meteen weer door. Ik wist alleen nog niet goed op welk tijdstip ik haar naar haar bedje moest brengen voor de nacht, en herkende haar grens daarin nog niet. Ik besloot een slaapritueel in te voeren, ze was toen ongeveer zes weken oud. Ik begon daarmee om half acht. Op mijn telefoon heb ik een reiki-muziekje staan dat ik bij inwijdingen gebruik; het duurt ongeveer een uur. Ik begon het ritueel door het muziekje aan te zetten. Na een paar keer merkte ik al dat ze het herkende. Als ik het muziekje nu afspeel, zie ik haar reageren, ze weet dan: “We gaan naar bed!”

Lekker in bad

In de badkamer kleed ik haar vervolgens uit op het aankleedkussen. Dat doe ik bewust op een heel rustige manier en met rustige bewegingen. We doen dan ook geen spelletjes meer. Ze luistert rustig naar de muziek en kijkt om zich heen. Ik vul het badje met warm water, en was haar gezichtje met water en de rest van haar lijfje met een beetje kokosolie. Dan til ik haar op, en vertel ik haar dat ze in bad gaat. Ik laat haar eerst met haar voetjes het water voelen, dan laat ik haar langzaam het water in glijden terwijl ik haar goed vasthoud en ondersteun. Eenmaal in het water begint ze meestal te gapen, ik zie haar ontspannen en tot rust komen. Prachtig om te zien. Soms zing ik een liedje voor haar, of ik neurie mee met de reiki-muziek. Ze kijkt me dan aan en glimlacht. Als ik merk dat ze eruit wil, door een beetje onrustig te bewegen of door een bepaalde blik die ze dan heeft, vertel ik haar dat ik haar uit bad ga tillen. Dat doe ik dan vervolgens, en leg haar weer op het aankleedkussen. Ik leg een hydrofiele doek over haar heen, en laat het badje leeglopen. Ik wrijf haar zachtjes droog.

Huidverzorging met calendula

DSC_0267

Daarna neem ik Calendula Verzorgende Olie van Weleda (voor wie dat niet weet, Weleda is destijds opgericht door Rudolf Steiner). Calendula is de Latijnse naam voor Goudsbloem. Deze bloem heeft een ontsmettende en beschermende werking op de huid. Calendula is zeer geneeskrachtig, en kan ook gebruikt worden bij onder andere wondverzorging, blauwe plekken, eczeem, en insectenbeten. Calendula word ook vaak gebruikt bij kinderziekten zoals bof, mazelen, rode hond, waterpokken en de vijfde en zesde ziekte omdat het ook zweetafdrijvend werkt. Het verhoogt de weerstand.

Massage

Ik masseer haar van top tot teen en van voor naar achter. Ik maak hierbij veel strijkbewegingen naar de voeten toe, om energie van de dag alvast los te maken. Na de massage met Calendula-olie haal ik negatieve en belastende energie uit haar aura. Ik voer die energie af naar het centrum van de aarde, waar het getransformeerd wordt tot neutrale liefdevolle energie. Daarna strijk ik haar aura glad. De eventuele overtollige energie schud ik van mijn handen, en ik plaats een -denkbeeldig- coconnetje van spiegelglas om haar heen, met de energie van de rozenkwarts. Ik vertel haar dat ze veilig en beschermd is, zelf alle kanten op kan bewegen in de cocon, maar dat niks en niemand haar kan deren en dat ze rustig kan slapen. Daarna geef ik haar een kus op alle plekken waar haar chakra’s zijn.

Liefdevol aankleden

DSC_0263

Afsluitend trek ik haar haar nachtluier aan, en een rode romper. Rood is de kleur van het eerste chakra, die zich bij je stuitje bevindt. Deze chakra staat onder andere voor veiligheid en het aardse, het leven hier op aarde. Door dat ik haar een rood rompertje aantrek, blijft ze ‘s nachts ook in contact met het aardse leven. Daarna krijgt ze haar slaapzak aan en voed ik haar liggend op bed tot ze vanzelf in slaap valt.

Op dit ritueel is ze nu helemaal ingesteld, en ik vind het mooi om te zien hoe het haar tot rust brengt. Als ze dan in slaap valt, slaapt ze vaak ook zo’n vier à zes uur achter elkaar. En… mij brengt het ook tot rust.

Hebben jullie ook een slaapritueel? Ik ben benieuwd, vertel me erover in de reacties!