Roos & Kris, het sprookjeskookboek

Heb je een kind dat graag leest? Of dat graag wordt voorgelezen? Dat van mooie plaatjes houdt? Of van zelf koken en bakken? Lees dan gauw verder, want Roos en Kris zijn er voor allemaal! En bovendien….je kunt het boek ook winnen!

Roos & Kris het Sprookjeskookboek

 
Roos en Kris

Roos is een prinsesje (iets wat ze zelf behoorlijk stom vindt) op zoek naar klaprozen om in haar haar te steken, en Kris is een draak, een kleurloze draak. Dat hij geen mooie kleuren heeft, zoals de andere draken, dat maakt hem behoorlijk kribbig, zo af en toe. Zó erg zelfs, dat hij geen vriendjes meer heeft. Maar Roos is niet bang voor Kris’ boze vuurspuwerij. Samen gaan ze, kordaat en behulpzaam, op weg over het kronkelpad naar de zee. Misschien vinden ze dan wel klaprozen, of kleuren, of nog iets anders. Dat zien ze vanzelf.

De avonturen van Roos en Kris

Roos en Kris, scheppingen van schrijfster Corinne Hamoen, raken verzeild in twaalf avonturen. Een reus die op een wolk wil springen, een elfje dat niet van huis durft weg te vliegen, een brandweerman met een spraakgebrek- de verhaaltjes zijn goed gevonden. Soms een beetje buitennissig op een grappige manier, soms heel herkenbaar en dichtbij voor een kind. Pesten, sociale uitsluiting, een beetje excentriek zijn, leren samenwerken of gewoon een wat lastig probleem op moeten lossen, het komt allemaal langs op een speelse, onnadrukkelijke manier.

De plaatjes

Prachtig zijn de plaatjes die Githa Schrijver maakte bij elk verhaaltje. Zij geven kleur en sfeer aan het boek van Roos en Kris. Mijn favoriet is het wonderlijke winkeltje van mevrouw Sitroen. Een heerlijke fantasie van een auto die ook een winkeltje is, met details waar je niet op uitgekeken raakt. Of er posters van komen van alle plaatjes, dat weet ik niet, maar ik houd me aanbevolen!

De superbonus

Het Sprookjeskookboek van Roos en Kris is heel onderhoudend. Ik las het in één adem uit, zoals dat zo mooi heet, en ben on-mid-del-lijk deze recensie gaan schrijven. Maar de absolute superbonus van dit toch al erg aantrekkelijke boek zit ‘m zonder enige twijfel in de recepten. Elk hoofdstuk eindigt met een recept voor kinderen. Alles is -uiteraard onder toezicht- door kinderen zelf te maken; ieder recept sluit aan bij het verhaaltje ervoor. Je kunt beginnen met “wolkenweilandjes”, doorgaan met een “toverstaf met bellen”, “kaboutergeheimpjes” verzinnen of, ook goed bedacht, een “dansende pizzaboom” maken.

De schijf van vijf

Het zou mij niet verbazen als de recepten passen in de schijf van vijf. “Hoe maak ik gezond eten aantrekkelijk voor een kind?” lijkt de vraag te zijn die Corinne Hamoen zich heeft gesteld. Haar antwoorden helpen lastige eters om graag aan tafel te gaan (als ze tijdens het koken niet al alles naar binnen werken, is mijn vermoeden…en dat zou niet erg zijn). Gelukkig is er ook één zoet recept bij waar je suiker voor nodig hebt, anders zou het boek net iets te braaf zijn voor de doortastende en af en toe recalcitrante hoofpersonen.

Mijn mening over Roos & Kris, het Sprookjeskookboek

Het Sprookjeskookboek van Roos en Kris heeft me echt verrast, omdat het zo veelzijdig is. Wanneer je een kind hebt dat graag zelf leest, zeg van een jaar of acht à negen, dan zal het zeker geboeid zijn door de verhaaltjes. Maar ook is het boek goed voor te lezen aan iets jongere kinderen, want de plaatjes zijn prachtig, en de verhaaltjes zijn geschreven in een korte, krachtige stijl. Kinderen die baat hebben bij de diepere laag van dit boek (hoe komt iemand erbij om anderen te gaan pesten? Hoe raap je de moed bij elkaar om erop uit te gaan?) zullen die zeker oppikken, en dat kan een begin zijn voor een goed gesprek. En bovendien, ik zei het al, als je lastige eters hebt, dan kun je samen de recepten uitzoeken die je kind zou willen maken. Grote kans op lege borden!

Op school

Ik kan me voorstellen dat dit boek in een schoolklas tot zijn recht komt. Verscheidene verhalen gaan over sociale interactie, een aantal over veiligheid en zelfvertrouwen, maar er zijn er ook die specifiek de fantasie prikkelen. Als leerkracht zou je er één kunnen uitzoeken dat van pas komt, en dat met de klas kunnen lezen en naspelen. Daarna gaan koken of bakken ligt erg voor de hand. Meesters en juffen, doe er iets mee!

Win dit boek

Wil je het Sprookjeskookboek winnen? Laat ons dan hieronder in een reactie weten hoe jij het zou gebruiken. De winnaar ontvangt van ons op donderdag 17 december bericht. Succes!

Roos & Kris
Het sprookjeskookboek
Corinne Hamoen
Illustraties door Githa Schrijver

2015, Droomvallei Uitgeverij
ISBN 978-94-91886-32-4
Prijs € 19,95