Hoe bak ik een (glutenvrije) rozenkoek?

Heb je zin om samen met de kinderen de keuken in te duiken en een koek te bakken waar je je vingers bij opeet? En die bovendien geschikt is voor een gluten- en lactosevrij dieet? Bij de lente met al z’n bloemen past het bakken van een mooie rozenkoek. De koek heeft de vorm van een bloem die is samengesteld uit zeven kleine rozen- voor iedere portie eentje. Leuk…..en lekker!

glutenvrije rozenkoek

Het idee voor deze koek haalden we uit het boek “Leven met het jaar” van uitgeverij Christofoor. We hebben het zelf aangepast om het geschikt te maken voor een gluten- en lactosevrij dieet.

Rozenkoek: de benodigdheden

  • 250 g glutenvrije bakmix, bijvoorbeeld die van het eigen merk van Albert Heijn
  • 1 3/4 dl melkvervanger, wij namen een rijstdrank
  • 50 gr plantaardige boter, zoals Wajang, en ietsje extra voor het invetten van de springvorm
  • 1/2 theelepel zout
  • 75 g lichte basterdsuiker, of eventueel oerzoet, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel van jouw voorkeur
  • 3 theelepels kaneel
  • een springvorm van 18-20 cm doorsnee
Zo maak je het deeg voor de rozenkoek

Verwarm eerst je oven voor op 150 graden. Smeer de springvorm in met wat boter en bestuif de binnenkant met bloem. Smelt de boter in een pannetje. Maak dan het deeg met de bakmix, de rijstdrank, de gesmolten boter en het zout (1). Verdeel het deeg in zeven porties en leg die op een met meel bestoven schaal, bord, of dienblad (2). Dek ze losjes af met een theedoek, zodat ze niet uitdrogen.

Rozenkoek stap 1,2,3,4,

Rol de roosjes

Meng dan de kaneel door de suiker. Strooi het mengsel in een brede strook uit op je aanrecht. Neem nu één portie deeg en maak een rolletje (3). Rol het uit op het suikermengsel (4). Maak het rolletje steeds dunner. Het moet een slangetje worden van 30 cm lang (5).  Druk het slangetje plat (6). Rol het slangetje nu op als een spiraal, doe dit heel losjes (7).  Herhaal deze werkwijze met alle andere deegporties.

Rozenkoek stap 5,6,7,8,

Bak de koek

Leg nu de eerste roos in het midden van de springvorm, en leg de andere eromheen (8). Bak de rozenkoek 20 minuten op 150 graden. Doe de afgekoelde rozenkoek op een mooie schaal en breek er voor iedereen een roosje af.

Eet smakelijk!

Lees meer……………

appelcompote
Appelcompôte
Schaal met Amelander dûmkes
Amelander dûmkes