De jaarfeesten: welke zijn er eigenlijk allemaal, waarom worden ze gevierd, en hoe geven we de vieringen vorm? Zoek je op deze vragen een antwoord en wil je naast verdieping ook graag praktische aanwijzingen, lees dan “Schipper mag ik overvaren? De jaarfeesten in de stroom van de seizoenen” van Juul van der Stok.
Cusussen over de jaarfeesten
Cursussen geven over de jaarfeesten, daar heeft auteur Juul van der Stok, zelf opgegroeid in een antroposofisch nest, zich vanaf 1975 vele jaren lang mee bezig gehouden. Ouders, studenten, leerkrachten en andere professionals verdiepten zich via haar en haar werkgroep Het Zonnejaar in de jaarfeesten. Het resultaat van deze jarenlange ervaring komt samen in “Schipper mag ik overvaren”.
Waarom vieren we de jaarfeesten?
Deze vraag is de titel van het eerste hoofdstuk. Heel uitgebreid geeft Juul van der Stok een overzicht van het jaarverloop, de seizoenen, de antroposofische visie daarop. Ze beschrijft hoe we gewoonlijk met de seizoenen omgaan en geeft schema’s van het verloop van het jaar. Jaarfeesten geven rustpunten in de tijd en vertrouwen in de toekomst, schrijft ze. Ook verwoordt ze de diepere antroposofische visie van waaruit zijzelf de jaarfeesten viert, en die komt, als ik het heel, heel kort weergeef hierop neer: om een brug te scheppen tussen het aardse en het hemelse.
De jaarfeesten van Michaël tot Sint Jan
Elf jaarfeesten krijgen een uitgebreid eigen hoofdstuk, telkens met een inleidende beschrijving van het seizoen. Er is veel aandacht voor zowel de herkomst van het feest als de antroposofische inhoud ervan. De auteur geeft praktische voorbeelden over de viering in het eigen gezin en veel voorbeelden van werkjes die je met de kinderen kunt maken. Ook vind je liedjes die je met hen kunt zingen en verhalen die je kunt voorlezen. Een groot extra zijn de vele passende illustraties, van grote kunstwerken tot seizoenswerkjes en van patronen met handleidingen.
Mijn eigen mening over “Schipper mag ik overvaren”
“Schipper mag ik overvaren” is voor mij allereerst een heel handig handboek. Wil ik meer weten over de herkomst van één van de jaarfeesten, dan hoef ik niet lang te zoeken. Heb ik vooral behoefte aan verdieping, of ben ik nieuwsgierig naar de typisch antroposofische inhoud van een feest, dan is ook die informatie snel bij de hand. Maar wil ik een leuk werkje maken of een passend verhaaltje vertellen aan mijn kleindochtertje, dan is ook dat zó opgezocht. Het mooie is dus dat je uit dit boek precies dát kunt vissen waar je zelf behoefte aan hebt. En dat is helemaal zoals de auteur het heeft bedoeld. In haar inleiding schrijft ze al: “Neem van het vele wat je hoort alleen wat jou past, wat voor jou waar is, wat jíj weten wil.” Het boek geeft je volledige vrijheid om bezig te zijn met de jaarfeesten, of je dat nou wilt doen door een liedje te zingen met je kinderen of door een diepgaande esoterische verhandeling te lezen over het Paasfeest, en alles daar tussenin. Auteur en lezer zijn beiden volledig autonoom, en dat vind ik een geweldige prestatie.
Goede raad aan drukbezette moeders en vaders
Geen tijd om thuis een jaarfeest voor te bereiden? Luister dan naar dit advies van Juul van der Stok: “Verslik je niet in het vele dat kan, zie hoe blij je kind is met één doorleefd gebaar van jou.”
Schipper mag ik overvaren De jaarfeesten in de stroom van de seizoenen Juul van der Stok 2015, derde herziene druk, Nearchus ISBN 978-90-73310-63-6 Prijs € 34,50
Lees meer….

