Grappig. Toen Naomi en Alice op bezoek waren om de herfst-seizoenstafeluitleg en de demonstratie vast te leggen, werd ook de doos ‘herfst’ gefotografeerd. Hoe simpel. Hoe praktisch. Iedereen heeft thuis een ‘Kerst’-doos of bak, maar een seizoensdoos…daar denk je niet zo gauw aan. Bij mij prijken vier seizoensdozen in de kast, voor elk seizoen één.
Grote doos, kleine doos
Eerlijk is eerlijk, niet elk seizoen heeft een grote bewaarbak nodig. De herfst is mijn favoriete seizoen en dus puilt de betreffende doos nogal uit. De lentedoos is al leger en de zomerdoos spant de kroon: een aantal vilten bloemen en twee mini-poppetjes… de rest levert het seizoen gelukkig zelf. Ik heb geen vaste regels gevolgd bij het samenstellen van de dozen. Toch kan ik ze goed gebruiken als richtlijn voor de jaarfeesten. Het geeft houvast en dat is prettig.
De vier seizoenen en de jaarfeesten
Het houvast zit hem ook in de volgorde van de vieringen:
Herfst: Michaelsfeest, Sint Maarten, en eventueel Allerheiligen/Allerzielen, Sint Nicolaas en (begin van) Advent.
Best veel feesten dus! Voor Michael zou er een draak in kunnen zitten, van vilt, maar ook geregen van eikels of kastanjes, bijvoorbeeld. Voor Sint Maarten een lantaarn, voor Sinterklaas..tja, wat niet? Ten slotte heb ik de basis voor een adventskrans: een krans van stro en vier schijfjes van een boomstammetje waar ik de kaarsen op zet.
Winter: Advent, Kerst, Driekoningen, Maria Lichtmis.
De seizoenstafel wordt in de Kersttijd ook deels een kerststal als je dat fijn vindt: Kerststalfiguren, maar ook (gevouwen, geknipte) sterren vullen de doos. Voor de drie koningen zouden wierook, mirre en goud leuk zijn, maar pyriet is een flink stuk goedkoper dan goud en geen kind ziet het verschil. Voor Maria Lichtmis hoef je niets specifieks in de doos te bewaren, maar misschien wil je eens vilten sneeuwklokjes maken? Dan past dat natuurlijk geweldig!
Lente: Palmpasen, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart.
Hoera! De aarde ademt weer uit, de bloemenkinderen komen weer naar boven. Bolletjes zijn onontbeerlijk op de lentetafel. Beschilderde eieren van voorgaande jaren kunnen bewaard zijn in de doos, net als kuikentjes en een paashaasje. Op school zie je de Pinksterbruid en -bruidegom op de seizoenstafel staan onder een bloemenboog. Dat kan ook bij jou, natuurlijk! Met hemelvaart vliegen witte duiven boven de seizoenstafel. Bij mij gaan ze al jaren mee, simpele creaties van papier.
Zomer: St Jan.
De natuur biedt alles wat je nodig hebt op de seizoenstafel: bloemen, uitgelopen takken. Binnen de vrijeschool wordt vaak een zee-thema gebruikt om de vakantie aan te duiden: gevonden schelpen, een bootje, uitgeknipte vissen, om maar wat te noemen.
Tip: koop kaarten en maak transparanten
Om het je nog gemakkelijker te maken: maak gebruik van kaarten en transparanten. Met tien kaarten heb je al een mooie verzameling om elke viering te dekken. Ze zijn eenvoudig en goedkoop aan te schaffen. Transparanten zijn een treetje moeilijker. Zelf maken vraagt een avondje werk, maar wat een resultaat! Uitgesneden (niet geknipt) dik papier, ingekleurd met vloeipapier werkt het gemakkelijkst. Neem de tijd om dit te ontwikkelen, daar kan best een paar jaar overheen (ik ben blijven steken bij St Maarten en St Nicolaas…). Hier komt vast nog een blog over!