Wat kun je doen om Sint Jan te vieren?
Sint Jan is echt een buitenfeest. Meestal is het ook erg mooi weer. Het gevoel van saamhorigheid hoort bij de Sint Jansviering. Sint Jan vier je dus ook niet alleen, maar met het gezin of met een groep. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!
Activiteiten
- Picknicken, en dan natuurlijk wel volgens het potluck systeem!
Potluck betekent dat iedereen die komt iets te eten en/of drinken meeneemt, liefst zelfgemaakt, ongeveer genoeg voor twee volwassenen. Als iedereen ongeveer dezelfde hoeveelheid meeneemt is er genoeg voor iedereen, en is de picknick een heus feestmaal!
- Over het vuur springen
Dit is een traditie die ons ver terugvoert in de tijd, naar onze Keltische voorouders. Zij maakten vuur en sprongen eroverheen. De symboliek voor onze voorouders was een nieuwe periode in springen, en ziekten en narigheid de baas zijn. Over het vuur springen kan ook gezien worden als de poort naar de elfenwereld door gaan. Vandaag de dag kan het gezien worden als het overwinnen van angsten en het achterlaten van een deel van jezelf dat je niet meer nodig hebt.
- Zingen en dansen en spelen!
Sint Jan is het feest van de uitbundigheid en de overvloed! Zingen en dansen hoort er dan ook helemaal bij. Het mooiste is natuurlijk om samen muziek te maken of samen te zingen. Klik hier voor liedjes die bij Sint Jan passen.
- Het vlechten van een bloemenkrans
Veldbloemen en wilde bloemen horen bij de overvloed van Sint Jan. Het is heel leuk om de avond voor Sint Jan samen in het bos of het veld wilde bloemen te verzamelen en er een krans van te vlechten om met Sint Jan te dragen.
Natuurlijk is het ook heel leuk om de seizoenstafel in Sint Jan sfeer te brengen!
Onze tips:
Het houten Sint Jan-meisje dat over het vuur springt, van Sterrendaalders.
Het appelbloesemhangertje (met de bloemenkrans op haar hoofd) van De Viltentol
Of met deze bloemenkinderen van Ostheimer, bijvoorbeeld van De Toverboom.