Spiraal van lijsterbessen

Tijdens een boswandeling plukte ik een trosje lijsterbessen om mee naar huis te nemen en mee te knutselen. Lijsterbessen zijn voor mij verbonden aan deze tijd van het jaar, en aan het Michaelsfeest vanwege hun rode kleur. Al eeuwen geloven mensen dat het planten van een lijsterbes in de voortuin bescherming biedt. Nog een leuk detail; als je naar de onderkant kijkt van een van de besjes, zie je een pentagramvormige ster, een pentagram staat ook voor bescherming.

Typische knutselbesjes

Met lijsterbessen kun je veel dingen maken, en je kan ze ook prima laten drogen. Het handigste is echter om ze te gebruiken terwijl ze nog vers zijn.

Spiraal van lijsterbessen

Ik koos ervoor om een spiraal van lijsterbessen te maken die je op kunt hangen. Bijvoorbeeld aan de deur, voor het raam of boven de seizoenstafel. Ik leg je stap voor stap uit hoe ik het gedaan heb, zodat je er zelf ook een kunt maken.

Je hebt nodig:

  • Een trosje lijsterbessen (één trosje is genoeg)
  • IJzerdraad
  • Een nijptang
  • Een lint
  • Twee rozenbottels (optioneel)
Werkwijze

Het is heel eenvoudig: rijg voorzichtig alle lijsterbessen een voor een op het ijzerdraad. Zorg dat je het ijzerdraad voorzichtig in het midden van de besjes prikt en ze dan verder schuift.

Zorg dat je aan beide uiteinden van het ijzerdraad ongeveer twee a drie centimeter overlaat. Als je alle besjes op het ijzerdraad geregen hebt, kun je het ijzerdraad voorzichtig buigen tot een spiraal. Begin bij het midden en buig het ijzerdraad steeds in de rondte.

Als je tevreden bent met je spiraal, kun je aan beide uiteinden nog een rozenbottel toevoegen.

Steek aan het buitenste uiteinde nog één lijsterbes voor een mooie afwerking. Buig de uiteinden van het ijzerdraad zo, dat de punt in de rozenbottel steekt. Je kan het nog iets platter maken met een nijptang. Maak een lint vast met een knoopje tussen de rozenbottel en de laatste lijsterbes.

Je kan de spiraal nu ophangen waar je maar wilt; traditioneel werden beschermende kruiden en planten boven de voordeur gehangen. Bij ons hangt de spiraal voor het keukenraam, we worden er helemaal vrolijk van.

Heb jij ook een lijsterbesspiraal gemaakt? Laat dan een foto achter in de reacties!

Lees meer….

Knutselen: Michaelsfiguur
drie drakenbroden - kopie
Bak drakenbrood