Suikervrije appelcompote – Antroposofisch Leven

Appels en het Michaelsfeest horen bij elkaar. Daarom geef ik deze week een recept voor een heerlijke, friszoete appelcompote. Maak je liever appelmoes? Dat kan!

Appelcompote

Op de vrijeschool krijgen de jongste kinderen vaak een appel en wat bloem mee om een appelkoek van te bakken. Uiteraard kun je nog veel meer doen met appels, en daarom heb ik een recept voor suikervrije appelcompote voor jullie geschreven. Het is leuk, snel en makkelijk en vooral…erg lekker!

Ingrediënten

Je hebt nodig:

  • vijf grote (biologische) moesappels, zoals goudreinetten
  • 100 ml water
  • een theelepel kaneel

En eventueel, als je daarvan houdt:

  • een eetlepel oerzoet. (Oerzoet is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap.  Alle voedingsstoffen zitten er nog in. Je koopt het bij natuurvoedingswinkels zoals De Tuinen. Ben je gevoelig voor suiker, dan kan je bloedsuikerspiegel ervan gaan schommelen, laat het dan liever weg).
  • een halve theelepel gemberpoeder
Aan de slag

Schil de appelen met een mesje, en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Snijd de appels in stukjes (doe dit zo netjes of slordig als je zelf wilt) en gooi ze in een grote pan. Voeg het water toe en zet de pan op het vuur.  Breng het water aan de kook. Stel een kookwekker in op twaalf minuten.

De eerste twee minuutjes mag het vuur best iets hoger, maar zet het daarna laag. Doe een deksel op de pan en roer af en toe met een houten spatel. Na twaalf minuten vond ik de compote goed van samenstelling, en heb ik de pan van het vuur gehaald. Als je liever appelmoes wilt maken is dat heel gemakkelijk: laat dan de appels nog drie minuten langer koken.

Roeren of stampen

Als je de pan van het vuur hebt gehaald, roer je nog even goed door. Heb je zonet voor appelmoes gekozen, pak dan een stamper en stamp de appels goed fijn.

Kaneel en oerzoet

Voeg nu de theelepel kaneel en de eetlepel oerzoet toe, als je dat graag wilt. Ik vind oerzoet een heel fijne suikervervanger en gebruik hem graag. Je kunt natuurlijk ook een andere suikervervanger gebruiken, zoals kokosbloesemsuiker of agavesiroop. Roer weer goed door en proef even (wel eerst blazen!). Ik hou persoonlijk van een wat frissere en natuurlijke smaak, waarbij je goed proeft dat het om appelcompote gaat en niet om een gezoete compotemassa met appel. Hou je van meer zoet? Voeg dan naar smaak twee tot drie eetlepels extra oerzoet toe en proef opnieuw.

Gember, ja of nee?

Als extra smaakmaker voegde ik een halve theelepel gemberpoeder toe. Hou je niet van gember? Don’t try this at home…

Weer even goed doorroeren als je alles hebt toegevoegd wat je wilde, en (na nog even goed geproefd te hebben) kun je de appelmoes in een bewaarbak schenken. Of je kan hem natuurlijk ook meteen serveren! Eet smakelijk!

7. de tafel is klaar
Herfst-seizoenstafel
appelvrouwtje
Het appelvrouwtje