Tandjespijn – Antroposofisch Leven

Rode wangen, flinke poepluiers, weinig eetlust, slecht slapen en heel veel jengelen. Ik heb het over het krijgen van: tandjes.

Tandjespijn

Ze staan zo leuk, die schaarse kleine tandjes in een babymondje. Maar die schattige tandjes moeten eerst doorkomen, en dat gaat meestal niet zonder slag of stoot. Ook kinderen die aan het wisselen zijn, maar vooral baby’s en peuters die hun melkgebit krijgen, kunnen erg veel tandjespijn hebben. Vaak duurt het ook lang voordat een tandje helemaal door is. En als dat dan eindelijk achter de rug is, komt het volgende al. Ik heb voor jullie een aantal tips op een rijtje gezet om de pijn en het ongemak bij doorkomende tandjes iets te verlichten:

Tandvleesbalsem

Tandvleesbalsem is een soort créme die je op het tandvlees kunt aanbrengen. Ik gebruik die van Weleda. Deze balsem bevat onder andere ratanhiawortel, salie en mirre. De balsem kan in het tandvlees gemasseerd worden, en heeft een verstevigende werking. Het werkt erg goed, maar je kan je voorstellen dat de gemiddelde baby er geen zin in heeft heeft dat jij zijn tandvlees gaat masseren. Deze balsem is daarom meer geschikt voor iets oudere kinderen die aan het wisselen zijn. Het werkt trouwens ook uitstekend voor volwassenen die gevoelig of ontstoken tandvlees hebben.

Druppeltjes

Ik heb advies gevraagd bij een drogist, en kreeg Chamodent druppeltjes van VSM Kind. Dit middel bevat onder andere belladonna oftewel wolfskers en kamille. Dit zijn druppels die je op een lepeltje geeft. Erg geschikt voor baby’s en ook voor wat oudere kinderen.

Iriswortel

Iriswortel is letterlijk de wortel van een Iris. Bijten op een stuk iriswortel kan verlichtend werken, met name voor baby’s. Laat de baby niet alleen met de iriswortel, en controleer regelmatig of hij nog heel, en dus veilig is.

De klassieke bijtring

Onze favoriet is een houten bijtring van Grimm’s in de vorm van een hart. Mijn dochter kan hem goed vasthouden en het hout voelt prettig aan.

Barnsteen

Veel kinderen hebben baat bij een ketting of armband van barnsteen. Deze steen staat bekend om zijn geneeskrachtige en pijnstillende werking. Mijn dochter draagt een armbandje van barnsteen overdag. ’s Nachts leg ik hem dicht bij haar bedje, op een plek waar ze niet makkelijk bij kan. Let dus ook zelf goed op als je zo’n armbandje hebt aangeschaft, met name voor baby’s kan het gevaarlijk zijn om de ketting of armband te dragen, doe dat dus alleen onder toezicht, en doe hem ’s nachts altijd af.

De antroposofische visie op tanden krijgen

In de antroposofie heeft het krijgen van tanden een diepere betekenis. In grote lijnen: binnen de antroposofie betekent het krijgen van tanden dat de ziel klaar is om daadwerkelijk te incarneren in het aardse lichaam. De eerste stap daarin word gezet rond de leeftijd van zes maanden, maar de volledige stap naar incarnatie in dit lichaam, en dus in het huidige leven, word pas gezet rond de zes à zeven jaar, bij de tandenwisseling.