Vijf verantwoorde verjaardagscadeautjes – Antroposofisch Leven

Regelmatig hoor ik om me heen vragen van ouders over het vieren van de eerste verjaardag van hun kind. Hoe doe je dat als je rekening wil houden met duurzaamheid, goede materialen en je enigszins een poging wilt doen om je kind iets te leren over onze wegwerpmaatschappij? Ik had deze vragen zelf ook, en spendeerde een aantal maanden aan de voorbereiding van de eerste verjaardag van mijn dochter.

De eerste verjaardag……..een mijlpaal voor mij!

Vijf november was de dag dat mijn dochter voor het eerst jarig zou zijn, en veel ouders zullen de gevoelens herkennen die ik een paar weken van tevoren al had… herbelevingen van de tijd vlak voor haar geboorte, van de geboorte zelf en van de eerste tijd daarna. En ik was al een jaar moeder, met een klein mensje om te verzorgen, te voeden en op te laten groeien in warmte. Voor mijn dochter wilde ik graag bewuste keuzes maken, dus ook voor haar eerste verjaardag.

Vijf veilige en duurzame cadeautjes

Ik wilde haar niet te veel dingen geven, en het was belangrijk dat ze er echt iets aan zou hebben. Ik wilde kiezen voor veilige en duurzame materialen, ik wilde ook graag dat ze er ook iets van zou kunnen leren. Natuurlijk lette ik erop dat de cadeautjes bij haar leeftijd zouden passen, en liefst ook nog geschikt zouden zijn als ze ietsje groter zou zijn. Ik dacht een tijd na over verjaardagscadeautjes die aan dit wensenlijstje voldeden. Die heb ik gevonden. De volgende cadeaus zijn allemaal geschikt  voor kinderen vanaf 12-18 maanden. Ze spelen er graag mee tot ze een jaar of twee zijn, en vaak nog wel langer:

  1. Een houten vrachtwagen met een laadbak om plankjes in te vervoeren, en met een touwtje om hem voort te trekken.
  2. Regenboogpoppetjes in regenboogbakjes, goed voor ruimtelijk inzicht, vergelijken en sorteren.
  3. Verschillende houten blokken om samen een kabouterdorp mee te bouwen, voor de motorische ontwikkeling en om de fantasie te stimuleren.
  4. Houten regenboogballen om mee te rollen, en te knikkeren.
  5. En als laatste een zelfgemaakte antroposofische pop, passend bij de leeftijd. Het was geweldig om de pop te maken, ik heb er veel tijd en liefde in gestopt. Ze is heerlijk zacht en gevuld met schapenwol.

Deze cadeaus zijn een voorbeeld van bewuste cadeaus, duurzaam geproduceerd, en allemaal stimuleren ze het kind om te leren, te spelen en te ontdekken. De cadeau’s die ik heb gegeven waren allemaal van Grimm’s.

Verantwoord eten

Ik wilde ook graag bewust eten serveren. De taart die ik heb gemaakt is suikervrij, en voor het avondeten koos ik voor onze zelfgemaakte pizza en een heerlijke gevulde salade.

Antroposofische elementen
goed mixen
Suikervrij ijs maken