Wol, warmte en de antroposofie – Antroposofisch Leven

"Alles begint met warmte. In de kou valt alles stil. Kou vatten is iets wat we in ons kikkerlandje maar al te goed kennen. ‘Warm vatten’ zou het omgekeerde kunnen zijn: gezondheid opbouwen."-Edmond Schoorel
Groei vraagt warmte

Warmte is een begrip waar veel over geschreven is in de antroposofie. Zoals Edmond Schoorel in het citaat hierboven schrijft, valt in het tegenovergestelde van warmte, in de kou, alles stil. En zo is het ook wel, als je erover nadenkt. Wanneer je het warm hebt, voel je je fijner, fysiek gezien. Maar ook geestelijk heeft warmte veel invloed op ons. Dan heb ik het niet alleen over de prettige warmte die we ervaren in ons lijf, maar ook over emotionele warmte. Liefde en verliefdheid voelt warm, blij zijn of verrast voelt warm. Ik kan me nog goed herinneren dat ik me als kind heel bewust was van alle emoties die ik voelde, en de bijbehorende warmte of kou. Om goed te kunnen groeien, is warmte van groot belang, stelt Edmond Schoorel. En als ik op mijzelf afga, ben ik dat met hem eens.

Warme handen, koude handen

Even heel praktisch… toen ik vroeger naar school fietste in de winter, en handschoenen droeg (die niet van wol waren), waren mijn handen toch verkleumd en koud als ik op school aankwam. Ik kon mijn fiets niet goed op slot zetten omdat mijn handen door de kou niet reageerden zoals ik wilde. Eenmaal in de klas (na heel lang ploeteren) warmde ik mijn handen aan de kachel. Het duurde lang om weer opgewarmd te zijn. Schrijven of handwerken ging na zo’n gebeurtenis niet zo soepel als normaal. De koude had dus direct invloed op mijn functioneren. Nu valt het in mijn  voorbeeld nog heel erg mee, maar gebrek aan warmte kan veel ernstiger gevolgen hebben. Wanneer we te koud gekleed gaan, worden we ziek, en in sommige gevallen kan te veel kou zelfs levensgevaarlijk zijn.

Omhullende warmte

Baby’s en jonge kinderen zijn extra gebaat bij warmte. Warmte van de ouder, en warmte van de kleding. Vroeggeboren kinderen ontwikkelen zich beter als zij in wol en zijde gekleed worden. En kleding van natuurlijke materialen is sowieso in de eerste zeven levensjaren erg belangrijk. In deze periode ontwikkelt zich het immuunsysteem, en vormt het kind het eigen ik, en daalt het in zijn lichaam. Kleding van wol, zijde en katoen kan ondersteunen bij dit proces. Mooi om te weten: warmte van de ouder staat gelijk aan de goedheid waarmee je een kind omhult. Tijdens de hele opvoeding, maar vooral ook weer tijdens die cruciale eerste zeven jaren.

Ondergoed van wol

Door kleding van wol te dragen, leren kinderen om hun eigen lichaamswarmte goed te reguleren. Ze hebben het dus niet snel te warm of te koud. Vanuit de antroposofie wordt aangeraden om baby’s altijd een wollen of wolzijde romper te laten dragen, en alleen bij heel heet weer een romper van katoen. Als je kindje eenmaal zindelijk is, vervang je de romper door een wollen hemd en een wollen onderbroek.

Warme wol=veiligheid

Wollen onderkleding heeft nog een ander voordeel. Met deze laag kleding, die direct op de huid gedragen wordt, is je kind letterlijk omhuld door warmte. Dat geeft een veilig gevoel. Kinderen (en volwassenen ook trouwens) denken vaak onbewust nog terug aan de tijd in de baarmoeder, waar moeders warmte hen helemaal omvatte. Wollen ondergoed komt dicht bij dit gevoel.

tandjespijn
Tandjespijn: natuurlijke oplossingen
Vegetarische viltvachten