Wolletjes: tips voor onderhoud – Antroposofisch Leven

Een geweldige eigenschap van wol is, dat het zelfreinigend is. Dat betekent dat je je wollen sokken, hemd en de wollen legging van je kindje gewoon een nachtje uit kunt hangen in de badkamer en dat je het dan meteen de volgende dag weer aankunt. Het is daadwerkelijk zo, mijn wolletjes zien, voelen en ruiken weer helemaal goed als ik ze een nachtje uit heb laten hangen.

Wolletjes in de was

Ik was onze wolletjes alleen als er echt vlekken in zitten of als ik dat zelf prettig vind. Ik spaar de wolletjes dan op, en was ze op het wolwasprogramma in de wasmachine op dertig graden en achthonderd toeren. Daarna laat ik alles plat drogen op een wasrek. Als ik een wolletje apart wil wassen, doe ik dat op de hand. Voor beide manieren van wassen gebruik ik ecologisch wolwasmiddel. Er zijn verschillende merken te verkrijgen. Let trouwens wel goed op… niet alle wolletjes kunnen in de wasmachine. Die zul je dus op de hand moeten wassen.

Beddengoed en schapenvachten

De dekbedden en slaapzakken laat ik even luchten als ik het bed verschoon. Schapenvachten lucht ik ook, en als het gesneeuwd heeft, grijp ik mijn kans en leg ik de vachten op de kop in de sneeuw. Ook sneeuw is reinigend voor wol, en schapenvachten kunnen daar prima tegen. Daarna even plat laten drogen op een wasrek. Ook heilwolle kun je prima opnieuw gebruiken door het te luchten op een wasrek of in de sneeuw. Heilwolle die in de luier is gebruikt, gebruik je echter beter niet opnieuw.

Sokken: helemaal gemakkelijk!

Wollen sokken was ik praktisch nooit, deze zijn na een nacht luchten weer prima.

Verwen je wolletjes af en toe

Het is ook slim om eens in de zoveel tijd je wolletjes in een lanolinebadje te doen. Dit geeft een extra boost aan de wolvezel en houdt de wol mooi. Pure lanoline (ook wolpuur genoemd) kun je gewoon kopen, je doet er dan een handwasje mee. Vlekjes gaan er gauw uit met een beetje ossengal, eerst even in laten trekken, daarna uitspoelen.

Je wolletjes goed bewaren

Als je net als ik op de groei koopt, is het handig om de wol goed te bewaren, zodat het mooi blijft tot het gedragen wordt. Wol blijft namelijk het mooist als je het veel draagt. Het slimste is om de wolletjes in een plastic (ja, plastic, sorry) bak te bewaren, samen met een paar cederblokjes. Motten houden niet van ceder, dus zo blijven ze weg. De plastic bak moet goed afgesloten worden met een deksel. Zet de bak op een donkere plek om verkleuring door zonlicht tegen te gaan.