Wolletjes: welke soorten zijn er eigenlijk?

Eerder schreef ik al over het gebruik van wol en het belang van warmte in de antroposofie. Na over de achtergrond en onderbouwing van het gebruik van wol geschreven te hebben, schrijf ik nu graag een praktische blog over wolletjes voor je. Ik geef voorbeelden over het gebruik van wol in ons dagelijks leven, om je op weg te helpen wol ook in jouw leven te integreren.

schapen

Soorten wolletjes

Laten we om te beginnen eens op een rijtje zetten op welke manieren je wol allemaal kunt gebruiken:

  • Wol om te dragen
  • Wol in bed
  • Wol in huis
  • Wol als vulling
  • Wol om te verzorgen
Wollen kleding

Wol om te dragen. Veruit de populairste manier om wol te gebruiken, is wol om te dragen, kleding dus! Er bestaat een heel scala aan duurzame en verantwoorde merken die wollen en wol-zijden of wol-katoenen kledingstukken produceren. De kledingstukken zijn verkrijgbaar vanaf de kleinste babymaat tot en met verschillende volwassenen maten. De kleding is zowel voor dames als heren te koop. Ik prijs mezelf gelukkig met een basis wol-zijde garderobe. Lees er hier meer over.

Beddengoed en meer

Wol in bed.  Ook dit is redelijk divers. Je kunt denken aan dekbedden en kussens gevuld met zuiver scheerwol, wollen onderdekens, wollen slaapzakken voor baby’s en peuters, en schapenvachten, bijvoorbeeld gevilt.  Ik lig altijd heerlijk behaaglijk in bed met een wollen dekbed, kussen en onderdeken. Mijn dochter draagt een wollen slaapzak in bed.

Decoratie in huis

Wol in huis is eigenlijk wol als accessoire. Het staat hartstikke knus, een grote schapenvacht als kleed op de grond in de woonkamer, en een schapenvachtje over de leuning van de bank. Ook in de box of kinderwagen is een medicinaal gelooid schapenvachtje heerlijk.

Wol als knutselmateriaal

Van wol maak je mooie kabouterbaarden, of mooi poppenhaar. Ook gebruik je wol om antroposofische poppen mee op te vullen. Het is heerlijk zacht en ruikt ook nog lekker naar schaap. Het maakt de pop extra zacht en “levend”. Bovendien neemt wol de lichaamswarmte en (op den duur) geur van je kindje over.

Verzorgingsproduct

Naast de belangrijke verwarmende functie van wol, is wol ook goed te gebruiken als verzorgingsproduct. Ook dat kan op verschillende manieren. Je kunt plukken “ruwe” gekaarde wol gebruiken als kompres op pijnlijke tepels als je borstvoeding geeft en op de babybillen bij luieruitslag. Deze wol is verkrijgbaar als “heilwolle”.

Lees meer….

wol warmte en de antroposofie
Wol, warmte en de antroposofie
Viltvacht voorkant
Vegetarische viltvachten