Zelf wasmiddel maken

Ongeveer een jaar maak ik nu mijn eigen wasmiddel, en ik ben er heel tevreden over! Het bespaart enorm, het is duurzaam en het wast onze was heel schoon, en het is nog gemakkelijk te maken ook! Dus waarom zou je het niet doen? Hieronder de stap voor stap uitleg over het maken van wasmiddel.

Wat heb je nodig?
  • Een grote pan
  • Water
  • 100 gram geraspte Marseillezeep (of een blok geraspte biozeep of biovlokken)
  • Lege flessen of potten
  • Eventueel etherische olie zoals lavendel of eucalyptus

DSC_0440

Hoe doe je het?
  1. Rasp eerst de zeep. Vlokken kun je gewoon gebruiken zoals ze zijn.
  2. Vul de pan met ongeveer 4 à 5 liter water en zet hem op het vuur. Zodra het water kookt, zet je het vuur uit.

DSC_0432

Voeg vervolgens de marseillezeep (of de vlokken) toe en roer goed door met een houten spatel tot de zeep helemaal gesmolten is. Laat dit mengsel een nacht zo staan zonder er iets mee te doen.

DSC_0443

De volgende dag zul je zien dat het geheel een soort massa is geworden. Maak de massa los door rustig te roeren met een houten spatel.

DSC_0445 DSC_0451

Als de massa goed door te roeren is, kun je nog een paar druppels etherische olie toevoegen. Bijvoorbeeld eucalyptus tegen huisstofmijt en lavendel voor een frisse geur. Als jijzelf of gezinsleden allergisch kunnen reageren, voeg dan geen etherische olie toe. Roer de massa vervolgens zo “los” mogelijk, en giet hem dan over in afsluitbare flessen.

DSC_0566

Dit is een basisrecept voor wasmiddel geschikt voor de bonte was. Wil je wasmiddel maken speciaal voor de witte was? Voeg dan na de marseillezeep een eetlepel baking soda toe, dit heeft een blekend effect.

Heb jij dit recept uitgeprobeerd? Vertel me erover in de reacties!